Банкет поводом устоличења владике Митрофана у хрватској сали

Патријарх Иринеј и нови Епископ канадски др Митрофан биће угошћени у сали у којој је 10. априла прослављено 75 година од проглашења НДХ

(Пренесено са сајта “Борба за веру”)

patrijarh-irinej-i-vladika-mitrofan-na-liturgijiЗамешатељство у које је Василије Томић увукао целу Епархију канадску, скупа са њеним администратором Патријархом српским Иринејом, а сада и новим Епископом за Канаду др Митрофаном, није могло ни да се заврши другачије него јавном срамотом: банкет поводом устоличења другог Епископа канадског биће организован у сали Oakville Conference Center, у Оквилу, чији је власник, Даривој-Дарко Вранић, Хрват са Кордуна, и у којој је 10. априла свечано прослављено 75 година од проглашења Независне Државе Хрвтске.

На овај начин Томић и његова мала и пробрана дружина још једном јавно показују да немају никакав осећај за трагику српског православног народа. Они настављају да омаловажавају верска осећања читаве Српске православне епархије канадске и да компромитују сам врх Српске цркве. Није било довољно Томићево свесно излагање поглавара Српске цркве конфронтацији (коју је Томић сам изазвао) на манастирској капији приликом Патријарховог првог доласка у Канаду као ни даље покривање Патријарховим ауторитетом закулисних радњи са епархијским рачунима.

Нејасно је како се могло дозволити да се, поред толико српских сала, банкет одржи у хрватској сали. Да подсетимо, устоличење Владике Митрофана заказано је за 18. септембар у храму Сабора Срба светитеља у Мисисаги. Али пошто је ова црквена јединица изгубила свој черити број, домаћини нису имали законско право да се прихвате организовања банкета. Како се сазнаје, пресудну улогу у избору сале имао је свештеник из овог храма Љубомир Рајић који је Oakville Conference Centre на 2515 Wyecroft Rd. добио повољно захваљујући својим голферским везама са власником које датирају још из дана када је службовао као парох у Оквилу.

Истина је и да су организатори из Мисисаге имали веома мало времена да се припреме за прославу устоличења. Наиме, првобитно је било одлучено да се устоличење обави у храму Св. Оца Николаја на Nash Rd. у Хамилтону, где је 1984. устоличен и први Епископ канадски Георгије. Таква званична одлука дошла је из Патријарховог кабинета почетком лета, и управа из Хамилтона је обавила све припреме, па чак позвала најугледније званице укључујући и градоначелника Хамилтона. А онда је, на опште изненађење, Патријарх променио одлуку и крајем јула обавестио парохије у Канади да ће се устоличење обавити у цркви у Мисисаги

VASILIJE%20TOMIC%20-%20FOTO%20NIKA%20JAKSIC11[1]

Томић: 1001 начин да се понизи Патријарх

Већ недељама по српским форумима у Канади може да се чита како је до промене одлуке дошло захваљујући агилности старешине храма у Мисисаги, проте Првослава Пурића. Пурић је у јулу удавао ћерку у Србији и при томе аргументима о којима се на форумима свашта може прочитати, убедио Патријарха да се преко ноћи предомисли.

Све ово само је убрзало поделе међу свештеницима у Онтарију настале пред долазак новог епископа. Хамилтонски свештеници и управни одбори у обе цркве надали су се да ће устоличење и банкет поправити стање у празним касама. Српски верници у Онтарију већ дуже од годину дана масовно одлазе у руске и грчке богомоље сматрајући да су се свештеници страшно обрукали укључивањем у хајку на некадашњег Епископа канадског Георгија, тако да су приходи видно опали. Пурићева стратегија допринела је да се ове поделе продубе. Пукло је, наиме, и посред Торонта, тако да су се у супротним таборима нашли Првослав Пурић, старешина у Мисисаги, и Василије Томић, самозвани заменик Патријарха српског, са члановима његовог насилно постављеног Црквеног суда и Савета Епархије. Колико год међу собом били посвађани, и једнима и другима је очито стало само до личног интереса који је изражен у шушкању канадских долара. Кад се не може до новца доћи у цркви, онда ваља и хрватска сала. А Патријарх и не мари, важно је да је „саслушао“ Пурићеве аргументе. Достојно, нема шта!

Свако добро од Господа,

Братство Православних Срба,

Онтарио, Канада

Извор: http://borbazaveru.info



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, после Сабора, Чланци

Ознаке:, , ,