Настављају се скандали у Епархији канадској

Са портала „Борба за веру“ преносимо у целости писмо киченерске попадије Љиљане Нинковић Епископу канадском Митрофану, објављено 23. јуна.
Попадија Нинковић узела је себи за право да држи слово епископу на начин који још није виђен у историји Српске православне цркве. На крају писма она чак прекида општење са својим епископом, иако њен муж служи у овој епархији: „Забављајте се са неким другим. МИ СМО ЗАВРШИЛИ“. А све поводом приступа црквеним рачунима.
Ово је доследно попадији Гордани када је она владала црквом на Риверу и црквеним финансијским књигама. Томићем установљена традиција се наставља.

Ваше Преосвештенство,

Добили смо Ваш акт да све попадије, односно протинице, до 1.августа напусте чланство у Управама помоћних организација. Могу рећи да сте ми олакшали тешко бреме које сам носила као председница КСС Блага Марија у Киченеру, већ другу годину. И што се тиче располагања са новцем и то је у реду – НИСАМ НИКАДА НИ РАСПОЛАГАЛА као ЧЛАНИЦА. И све би то било нормално да не знам позадину зашто сте ово написали и какав ће ефекат ово оставити у народу, јер сте нас СВЕ ПОПАДИЈЕ,одн ПРОТИНИЦЕ ставили на стуб срама.

Сада му и попадије држе лекције: Владика Митрофан Кодић

Са тугом и ужасом слушам ко све, ево већ скоро годину, долази и својим отровним лажима клевеће свештенство и њихове породице а да ви ни једног, бар колико је познато , нисте узели у заштиту. Све информације редовно и уредно се пласирају по читавом Онтерију а и шире. Знам и за пријетњу како ће свештеници да лете, односно да их све испремештате по парохијама. и то долази из Ваше ближе околине.

Али ….. обраћам Вам се због себе и свог образа на који је ударено пуном снагом, јер кад није успело са мојим супругом о Драгомиром, хајде да се удари на част његове супруге и породице.

Преосвећени Владико!

Шта Ви знате о својим свештеницима осим трачева?????? Сад прелазите и на попадије????

Кога свештеника и његову породицу сте посетили у ово време? Никога!?!? Сви беже од Вас. Па немате кад од оних  многобројних који долазе у колонама(данима чекају на њихов ред са нестрпљењем) понеки и више пута, посебно из Мисисаге и Киченера и Ватерлуа. Мој супруг управо ових дана чита Вашу књигу Увод у Св Писмо НЗ и ја сам листајући пронашла податке о Вашем научном раду из области Св Писма. Питам се да ли у примерку Вашег Св Писма има онај одељак из Друге посланице Тимотеју, који каже:

Али ово знај да ће у последње дане настати тешка времена.

Јер ће људи бити самољубиви,среброљубиви, хвалисави, гордељиви, хулници, непослушни родитељима, неблагодарни, непобожни.

Безосјећајни, непомирљиви, КЛЕВЕТНИЦИ, неуздржљиви СУРОВИ, недоборљубиви.

Издајници, напрасити, надувени, више сластољубиви него БОГОЉУБИВИ.

Који имају изглед побожности а СИЛЕ ЊЕЗИНЕ су се ОДРЕКЛИ. И КЛОНИ СЕ ОВИХ (2.Тим 3,1-5).

Реците, да ли ово важи и за наше време или су то само приче за народ? Зашто сте ударили овако ниско, по други пут у време поста? Бирате пост – свесно или несвесно. Ред молитве па ред оговарања и ред актова? Хоће ли то бити традиција или само тражење алибија да нас макнете из Киченера, јер треба некога усрећити са ДОБРОМ парохијом. Шта да се ради, нема толико места у Мисисаги па ни Киченер није лош.Питам се зашто ово радите а ни не знате ме, сем да нам је владика Максим (нећу код њега због транспарентности да не стварамо породично-приватну епархију) и ваш бивши одани свештеник о Драгомир (који је сада код вл Максима,зашто ви знате добро) родбина? Да ли су они разлог?

О себи ћу рећи следеће: Ја сам СУПРУГА СВЕШТЕНИКА већ пуних 25. година у добру а богме и у злу (којега ево никада доста). Прва парохија у Новој Вароши у Србији, Епархија милешевска. У празној цркви сам почела уз свог супруга и створила дечији хор од 45.деце и била у оснивачком одбору КСС у Новој Вароши и члан прве Управе.Прву Духовну академију у Дому културе после 1945. год организовала и наступила са супругом. У Пријепољу била активна за певницом, исто и КСС и помагала при свакој свечаности, када сам била у могућности због мале деце. Доласком у Канаду 2010.г на едмонтонску парохију, била  за певницом и у КСС.

Некоме “ORDER” а мени акт. Одликовање за мојих   25.година рада. Што забрањујете и сумњичите. Хвала. Господ ме је наградио од Вас ми не треба ништа сем да нас пустите да живимо и радом спашавамо душе своје. Какав смо то пример овом народу. Још да се забрани да нам деца иду у олтар ради транспарентности. Владика Георгије се борио да свештенике постави на чело њихових парохија а Ви све враћате на почетак. Да нас свако презире и гази. Свако упире прстом и клевеће. Не заборавите ко нас тај ће и Вас. А већ  их има.

За славу на Истони петак, када сам сама спремила са својим колом, и донела и послужила славски ручак, није сметало што сам Председница КСС.

За Епархијски дан што сам читав дан радила као Председница са својим сестрама ни то није сметало. А сад смета. Питам се  а што?

Да није разлог то да би председница једног другог кола могла да псује ко кочијаш на Светом месту НЕСМЕТАНО.

ИЛИ ДА сутра кажете и оптужујете како попадије одн. протинице ништа не раде.

КАЖЕТЕ ДА СУ ПАРЕ У ПИТАЊУ – рећи ћу ово:

За четири године у Едмонтону била у Управи КСС. Потрошили 40.000 $ за обнову и украшавање цркве а зарадило се и остало у каси 20.000$, када сам пошла у Киченер. Са садашњом председницом чистила и радила и само у току 2013. године приложиле КСС 4.000$ да ни признаницу нисам узела да би добила поврат новца а могла сам помоћи себи и својим родитељима.

Када сам дошла у Киченер прихватила сам се дужности Председнице КСС јер нико није хтио да се прими те обавезе. Сада сте преузели и ту одговорност или ће сутра једини кривци бити свештеници и попадије. Јер на њима је налакше кола сломити,зар не?

Као председница НИСАМ БИЛА ОВЛАШЋЕНА ДА ПОТПИСУЈЕМ ЧЕКОВЕ НИТИ ДА ДИЖЕМ ПАРЕ ИЗ БАНКЕ -по мом ЗАХТЕВУ. Да би било транспарентно.

ЗАТО МЕ БОЛИ и ВРЕЂА, ДА МЕ НЕКО САДА СУМЊИЧИ И ОВИМ ПУТЕМ ОВАКО ПРОЗИВА. БИО ТО МАКАР И МОЈ ВЛАДИКА.

Пошто већина свештеника зна да се ово писмо-акт односи на протиницу ЉИЉАНУ НИНКОВИЋ објављујем ово свима и демантујем разлоге које сте навели у овом акту.

Кухиња и даље ради: зачетник хаоса у Епархији канадској Василије Томић

Због арогантног и неконтролисаног понашања владике Филарета на богослужењима моја деца нису хтела да иду у цркву када он служи. Згадило им се. Због оваког понашања, бојим се да ли ће уопште  хтети да иду, када постану своји људи, знајући шта смо све морали да трпимо али ово је прелило чашу и нећу толерисати неосноване оптужбе. Тужбу Душанке Парошки сте прогутали, држали два месеца и чекали прву седмицу Великог поста.. Када су доказане лажи ВИ ћутите. Не оглашавате се. Сада опет. До када питам Вас? Да ли Ви знате коме верујете и на чије лажи се примате? Ко Вам сведочи за те људе, какви су они верници и колико иду у Цркву? Знате ли ко је особа коју сте примили прије неки дан и њену сродничку везу за горе споменутом несретном женом?

Сутра ће људи да упиру прстом на нас и да кажу: Ево лопови, и Владика их сменио. Транспарентно.

Зашто разгоните свештенике око себе? Зашто понављате грешку Вашег претходника? Христос је своје апостоле љубио а кога Ви љубите?

Окрећете главу када једна ЦШО општина транспарентно организује пикник у време поста и транспарентно зарађује паре на печењу и ћевапима. Ту окрећете главу и ћутите? То је ОК. Да се не замерите својим пријатељима. Ћутите. Ћутите и пред неким који руше и разграђују Цркву. Ћутите и кад Ваши пријатељи саботирају скуп омладине и квиз у манастиру. Е, а зато силу показујете на својим потчињеним. А и над силом има сила. Научио ме живот. Све пролази. Само остајемо ми са својим покајаним или не покајаним греховима,понеким  добрим делима (и то Вам смета) и надом на живот вечни. Скупили смо ове године помоћ за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, за једну болесну девојчицу из Републике Српске,којој треба платити операцију и две породице које су у пожару остале без куће (има три инвалида). Је ли то проблем због којег пишете?

И на крају праштај Владико. Да сте звали и питали прије овог акта да причамо можда би се и разјаснили. Овако је овим мојим одговором стављена тачка. И даље ћу слушати своју Цркву и даље ћу се борити за Истину и Правду. Само Вас молим оставите нас на миру.

Забављајте се са неким другим. МИ СМО ЗАВРШИЛИ. Од мене све Вам Богом просто а Ви мани како хоћете. Рекох и душу спасих – нисам од оних који причају иза леђа а напремасе држе лажни осмех, ала Америка и Канада.

Председница КСС у оставци
протиница Љиљана Нинковић



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, после Сабора

Ознаке:, , ,