Епархијски дани неумитно теку

Редовни, годишњи 13. Свети Архијерејски Сабор Српске Превославне Цркве, одржан у Београду, од 14. до 24. маја, остаће забележен као успешан по два питања. Прво, није се дозволило уплитање медија, и њихових спекулативних игара са црквеним полувестима, у јавности током заседања Сабора; дакле црквене ствари су решаване строго црквено и од оних који су то надлежни да раде. У таквој атмосфери изабрани су нови чланови Светог Архијерејског Синода.

Друго, по свему судећи Сабор је предузео озбиљне мере да не подлегне, као ранијих година у неким случајевима, уверењу појединих свештеника разних епархија, и у земљи и у дијаспори, да они располажу „самоуправљачким“ сном о моћи рушења нежељених и постављању „драгих им“ владика. Овим тоном Сабор је умирио страсти у појединим епархијама. У свеукупности таквог светла свакако је за поздравити и одлуку Епископа Канадског Владике Митрофана, да за службу на Епархијски дан, 11. јуна, позове и Владику Георгија, бившег Канадског, да служи Литургију са њиме и Владиком Лонгином.

Традиционални Епархијски дани на манастирском имању у Милтону одржани су 10. и 11. јуна о. г. Први дан је, како је то уобичајено од установљења Епархијских дана, био такмичарски сусрет ђака српских школа Онтарија. Деца су представила своје знање из веронауке, историје српске православне цркве, историје српског народа и српског језика. Програм такмичења водио је отац Јовица Ћетковић, а најбољи су били: у познавању веронауке, ђаци српске школе при храму Свети Никола у Хамилтону на Неш роуду; у познавању историје, ђаци школе Свети Сава из Киченера; у знању српског језика, ђаци школе Никола Тесла при парохији Света Петка из Лејкшора; у спортским дисциплинама првенство су узели ђаци школе при цркви Свих Српских Светитеља у Мисисаги.

Другог дана, у недељу служена је света Литургија после које је слављена слава Савезног кола српских сестара. Славски колач је пререзао Владика Лонгин. Чим је друштвеним мрежама прострујала вест да ће служити и Владика Георгије, многи верници, који су били „разочарани“ одлукама Синода и Сабора из 2015. године, пожурили су да и сами присуствују овом изузетном чину заједничарења.

11. јуни 2017: Владика Георгије на служби у манастиру којег је подигао.

Милтонски Храм је, можда, био потесан да прими све који су желели да поделе тајну свете Литургије, али свакако није био тесан за христољубље које су њихова преосвештенства ширила од себе заједничким чинодејствовањем уз саслужење свих свештеника. Службом досегнуто смиреноумље духова тројице Владика, Новограчаничког и средњеамеричког Лонгина, Канадског Митрофана и Владике Георгија умировљеног Канадског, прожимало је и окупљене вернике, па је окупљени збор дисао јединством, без обзира на донедавне несугласице епархиота.

После Литургије на имању је настављено дружење испуњено овим духом. На славском ручку, у Павиљону, госте је поздравио пригодном беседом Владика Лонгин. У својој беседи Владика Лонгин је истакао значај и похвалио допринос и дело Владике Георгија на установљењу и градњи манастира у Милтону.

Завршну реч дао је домаћин, Епископ канадски Владика Митрофан, који је поздравио присуство угледних гостију Амбасадора Србије у Канади, господина Михајла Папазоглуа (на слици десно) и Амбасадорке Федерације Босне и Херцеговине, госпође Ковиљке Шпирић (на слици десно), као и Конзула Србије у Торонту, господина Спасоја Милићевића.

Владика Митрофан је такође подвукао значај дела Владике Георгија посебно наглашавајући: „И овај дан који нас окупља, Владика Георгије је утврдио“. Ове речи Владике Митрофана пропраћене су бурним аплаузом присутних.

Културно-забавни програм после ручка испунио је наступ певачке групе Косовски божури из Киченера и младе певачке групе из Мисисаге, после којих је наступило више фолклорних група при црквено-школским општинама Онтариа. Уз музику оркестра Парти бенд, народно весеље настављено је до раних вечерњих сати.

И по бројности посете и по атмосфери много тога је личило на дане незаборавних Епархијских дана, када су се окупљале бројне хиљаде, па и десетине хиљада присутних, и када су паркираним аутима бивали окупирани прилазни путеви манастиру Милтон, али још ће требати да се тај незаборавни сјај и дух поново врате, у сваком случају учињен је мали али врло значајан помак у правом смеру и то даје наду и разлог је да се сви верници позову на овогодишњи Манастирски сабор 13. августа, као и на славу Манастира у Милтону, Свето Преображење Господње, 19. августа, и да у радости праштања сви нађу испуњење у заједништву са Господом.

Н. Т.

Извор: Новине Торонто



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, после Сабора

Ознаке:,