Ко се све намиривао из епархијске касе

Пред устоличење владике Митрофана на трон Епархије канадске ситуција нимало свечарска

(Текст дописника “Вести” из Канаде Воје Мачара које су “Вести” објавиле у три наставка овде преносимо у интегралној форми)

vasilije_tomic_nekad

Присвојио епархијску касу: Василије Томић

Ако је у Епархији канадској Српске православне цркве до сада била борба између појединих тајкуна и некадашњих  расколника против гарнитуре оличене у бившем владици Георгију сада, уочи устоличења владике Митрофана на трон ове Епархије, води се битка између бивших  сарадника, а, рекли бисмо, и пријатеља, који су ову јединицу СПЦ водили протекле три и кусур деценије. Шаховским речником речено, топовска завршница игра се између чланова легитимног Епархијског савета, изабраног 2014. (мандат им истиче наредне године) и проте Василија Томића, заменика администратора Епархије канадске, иначе дугогодишњег најближег сарадника смењеног владике Георгија. Засад је само непознато ко у овој топовској завршници има пешака више и ко ће на крају победити, ако се у овој причи о икаквој победи може зборити.

У писму упућеном јавности, које је стигло у наше дописнисништво у Кичинеру, Илија Ракановић, доживотни почасни потпредседник Епархијског савета оштрим тоном упозорава на незаконитости које чини садашња администрација Епархије канадске, коју персонификује прота Василије Томић, укидајући све епархијске институције. Можда је неко и Илију Ракановића, као доживотног почасног потпредседника у неким својим одлукама и “сменио”  са те функције, али реторичко је питање да ли неко ко је доживотно изабран може бити и опозван?!

– Сада сазнајемо многе ствари које су се дешавале за време Томићеве власти, пише у писму Илије Ракановића. И сада је јасно зашто је Томић желео да укине савет Епархије и да направи свој лични црквени суд. Звали смо последњих дана априла прошле године да седнемо и да видимо шта даље кад је епископ привремено разрешен. Он је то одбио и рекао да Савет није нико и ништа, да Савет не постоји и да се само он сад пита о свему, јер му је тако рекао патријарх. Нарочито је нагласио да се њему мора предати каса и рачуни у банци. Сутрадан је окупио свештенике, наредио им да крену и провале у манастир. То све десет дана пре Сабора који је доносио коначну одлуку о епископу. Томић је од првог дана створио атмосферу подела и малтене рата. Себе је призвао и и називао “војником цркве”. Можда је војник, али само ако припада јагњећој бригади, јер сада је јасно да је његово војевање било управо то – само да уђе и узме контролу над парама.

Илија Ракановић - почасни доживотни подпредседник Савета Епархије канадске

Илија Ракановић – почасни доживотни подпредседник Савета Епархије канадске

– Зашто му је сметао Савет? У Савету су људи који су знали како се воде послови. Све људи у које су верници имали поверења. Зашто је одбио да разговарамо зна само он. Кад је патријарх, по савету паметних људи, поништио Томићеве одлуке, Томић је наставио да поништава патријархове одлуке и да прави свој први, па други, па ко зна који Савет по реду и свој лични црквени суд. Знао је да му Савет, у саставу који је изабран 2014. никада не би дозволио да дивља и ради са епархијским парама шта он хоће. Савет је њему био препрека да спроводи своју самовољу и да он рачун употребљава како он расипнички хоће. Зарад свог интереса да крши законе, и црквене и државне и људске.

– Открили смо у више наврата да може да слаже а да не трепне, пише даље у свом писму јавности Илија Ракановић. Лагао је и патријарха и своје колеге свештенике а нарочито вернике, које је увукао у своју мрежу самовоље и самохвале.

– На почетку Томићеве страховладе неко је рекао: “Нека, само их треба пустити, па ће се видети какви су”. И људи су видели ко су и  какви су, а цркве су опустеле. Народ говори да из руку таквих свештеника нико ни орах не би узео а камоли да стоји у реду за свето причешће. Лично су чланови Савета одговарали појединце који су им поверили да имају намеру да неком свештенику кад дели нафору пљуну у руку. Да ли и сада може да каже Томић да су сви уз њега и да против нема никога. Није ово ничији други раскол, ово је Томићев раскол. Расколио је народ од Српске православне цркве, народ је отишао код Руса и код Грка и којекуде.

– Ево и Источник се угасио, ништа се не ради, само се граби себи. Оно што смо сви ми деценијама градили и о чему смо бринули и водили рачуна, разорио је Томић са екипом преко ноћи.

– Остаје питање колико је у све те детаље и Томићеве манипулациује уплетен и његова светост патријарх Иринеј. Недавно је у Америку ишла вишечлана делегација о трошку Епархије, на испраћај владике Митрофана, који отуда тек треба да дође, као да је владика млада, па да иду сватови по младу. Заборавља Томић да је Епархија невеста. И све то плаћено је парама Епархије које су затечене. Оним што је овај легитимни Савет оставио на рачунима. Никакав приход Томић и братија нису остварили. Колико су сва та путовања и трошења била нужна, ваљда ће Томић знати да објасни верницима. Надамо се ускоро, када стигне домаћин, нови епископ. Или Томићу ни верници нису битни, као што је већ рекао да није битан легитимни Савет Епархије.

– Вероватно Томић и ови око њега мисле да се парама може заташкати и ова најновија  свињарија око секретара Епархије. Нека само мисле тако. Сви су подаци доступни и неће их никакве паре или Томићеве малверзације сакрити од очију јавности. Он као да се влада по оној народној- што горе, то боље! Или можда Томић има добар план да све после њега буде пустош и потоп. На том плану већ је учинио довољно и за орден. Ако постоји орден за злочинство које је починио према Епархији канадској Српске православне цркве, стоји на крају писма Илије Ракановића, почасног доживотног потпредседника Епархије канадске.

Ко је на потезу и ко има пешака више у овој топовској завршници сазнаћемо ускоро.

Плата Администратору седам хиљада долара

– Сада се сазнаје и о моралним квалитетима ове голф-хајдучке дружине у мантијама- пише Илија Ракановић. То се посебно види из финансјског пословања, како су располагали новцем, како су коме плаћали, колико су коме плаћали. Имамо податке о удупланим платама, више од шест хиљада месечно нето, на руке за секретарске послове и кад се долази на посао и кад се месецима одсуствује. Седам хиљада долара месечно исплаћивано је пуних седамнаест месеци администратору Епархије канадске (читај патријарху Иринеју- В.М.) који је у Канаду дошао три пута о трошку Епархије и ту провео укупно месец дана. А за који урађен посао?

Укинуо правне саветнике

– Поред легитимног Савета, Томић је укинуо и званичне правне саветнике Епархије, пише Илија Ракановић. Адвоката Милену Протић је његов ,,крњи Савет,, у августу 2015. писмено обавестио да више није канцелар Епархије.  Адвоката Милана Томашевића, правног саветника Епархије, никада није позвао нити консултовао. Знао је Томић какав ће одговор добити, да ће му бити речено да је то што ради незаконито.

Два секретара Епархије

– Коме је Томић полагао рачуне?- пита Илија Ракановић. Да ли је плате одређивао његов Савет. Да ли је то по буџету одобрила Скупштина? Из којих разлога је Томић уместо дотадашњег једног, поставио два секретара Епархије и обојици удвостручио плату? То знају само он и секретари Александар Црногорац и Јован Марјанац. Пустио је једног секретара на тромесечно одсуство, а за све то време давао му пуну плату. Ко је одобрио износ плата администратору? Скупштина није знала ништа о томе јер ништа нема у записнику нити у извештајима. Само једна особа може бити одговорна – Василије Томић.

Ко је коме десна рука

images[1]

Лева рука, десна рука: Душан Гњатић

– Слика њиховог рада је надувавање цене за радове на фасади манастирске цркве, тврди Илија Ракановић. На страну то што су наменска средства скупљана да се поставе гранитне плоче које су већ купљене и плаћене, а не јефтини “стако”. Важније је што је та “јефтиноћа”  дошла Епархију дупло скупље него када је легитимни Савет својевремено разматрао понуде извођача. Али и то није све. Када је извођач радова дао понуду да уради посао за 50 хиљада долара, Томићев члан Савета Душан Гњатић, рекао је да је то мало, да треба платити више, по квадратној стопи. Тако се трошак повећао за много више хиљада. Разлика није мала. Шта је било с њом? Томић је више пута јавно рекао да му је Гњатић у свим пословима десна рука и незамењив помоћник. Ко је коме, у свим тим пословима десна, а ко коме лева рука, знају њих двојица.

Губитак “черити” броја

– Још пре годину дана изгубљени су “черити” бројеви у неколико цркава, укључујући и Томићеву (број на основу кога верници за прилоге добијају признанице које могу користити као олакшице за пореске обавезе), подсећа Илија Ракановић. Бројеви нису враћени, али се верници и даље позивају да дају прилоге. Да ли Томићу и то што нема “черити” броја одговара, да не мора да исписује признанице и да онда никоме не полаже рачуна за паре које тражи и добија црква.

Заташкавање неморала

– Све то прати невиђен неморал који Томић по свом обичају заташкава – каже Илија Ракановић. Чули смо, нас тридесетак људи, како је пред синодском комисијом пре годину и по, заташкавао неморал једног свог сабрата, грех о коме иначе воли да грми у проповедима. А то је ништа шта ради последњих недеља са још једним својим штићеником, Али нека зна да ће се све обелоданити, да ће брука ускоро да пукне и да ће своју игру Томић завршити са скандалом и епархијским и личним.

Реч Франсоаз Арсић

Потпредседница Савета Епархије канадске (оног изабраног 2014. и коме мандат истиче догодине) Франсоаз Арсић на сајту Канадски Срби објавила је опширан текст у коме наглашава како је то тело регулисано одредбама Статута Епархије, али и усклађено са државним законодавством.

– Према члану 22.2 Статута, у Савет Епархије улази седам световњака, председница Савезног кола српских сестара и додатно три заменика чланова световњака – пише Франсоаз Арсић.

33 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 3

Франсоаз Арсић са Владиком Георгијем и неким од чланова легитимног Савета Епархије

– Као што знамо у саставу Томићевог такозваног савета постоје укупно три световна лица. Недостаје, дакле, осам чланова – световњака да би Савет био важећа тело које може да функционише. Поред тога, према члану 22.2 Статута, у саставу Савета треба да су именована и два заменика – свештена лица, а таквих нема на списку Томићевог тобожњег савета. Дакле, недостаје укупно десет чланова да би се то тело могло уопште назвати Саветом. Пред канадским законом такво окрњено тело не може да управља добротворном организацијом и овакво понашање повлачи кривичну одговорност, кад-тад. Јавност треба да зна и следеће: државним органима као лица одговорна за финансијско деловање Епархије достављају се само имена световњака, а не свештеника, јер су једино они, световњаци, својом имовином одговорни за имовину Епархије. А како смо видели, уместо једанаест световних лица, Томић у Савету има само три. Ниједно од та три имена Томић није доставио надлежним државним органима, који и даље воде нас, чланове легитимног Савета, изабраног 2014. године, као лица која су одговорна за финансијско деловање Епархије. То је и био разлог што  су се чланови легитимног Савета обратили Цанада Ревенуе Агенцy 26. маја ове године и изнели све ове чињенице како би заштитили себе од евентуалне злоупотребе епархијских фондова од стране Томића и његовог Савета.

– Чланови легитмног Савета учинили су све што је у њиховој моћи да заштите фондове  Епархије. Ми смо на рачунима оставили укупно $739,862.75 канадских и $10,970.52 у америчкој валути.

– Од почетка смо инсистирали на поштовању црквених закона који јасно кажу да у време администрирања Савет не може да се мења. Смена епископа није смела да значи и разарање Епархије.

– Надамо се да ће са новим епископом да се поново успостави мир и црквени поредак у Епархији. Легитимни савет стоји на располагању новом епископу да уз нови и легитимни црквени суд којег ће он, без сумње, одмах именовати, установи шта је рађено са рачунима и фондовима у време безвлашћа, каже се у тексту који потписује Франсоаз Арсић, потпредседница легитимног Савета Епархије канадске.

Секретар на свом радном месту

crnogor

Јесам смењен, нисам смењен: Александар Црногорац на ранијем радном месту, пре него што је грб на фотографији заменио сликом Патријарха

И пре овог писма Илије Ракановића и до аутора овог текста из једног другог извора, прилично обавештеног, дошла је вест да је због некаквог скандала прота Василије Томић експресно сменио секретара Епархије Александра Црногорца. Питали смо о томе, електронском поштом секретара  и он нам је одговорио да је и он чуо за такву вест, али је провером у Патријаршији (зар је требало да то сазна из Београда) установио да је вест лажна.

Наш извор каже да је све заташкано како секретар не би изнео неке чињенице на видело.

Питали смо о томе и проту Василија Томића, електронском поштом, наравно, али никакав одговор није стигао. Већ дуже времена прота Василије игнорише дописнике Вести, вероватно зато што “не свирамо по нотама које он пише” . Отписали смо једном приликом проти Василију да није наше да судимо шта о њему мисле његови дојучерашњи сарадници, који су у њега гледали као у икону, али да је наш посао да професионално извештавамо о пресудним догађајима за Епархију канадску.

Што се секретара Александра Црногорца тиче, он је жив и здрав и на свом радном месту. Сликали смо га у канцеларији у манастирском конаку, на столици изнад које је урамљена слика патријарха Иринеја. Столицу, на којој је седео, некад је користио владика Георгије.

Иначе, у првом минуту сусрета потписник ових редова осећао се као да је на “непријатељској” територији, али је након петнаестак минута разговора ситуација почела да се “топи” уз тако рећи пријатељски растанак и секретарово обећање да ће одговорити на постављена питања.

Војо Мачар

Извор: “Вести”

 



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, Писма, после Сабора

Ознаке:, ,