Подсећање: Како је Василије Томић бранио Цркву

Ако упоредимо писмо Василија Томића у одбрану Владике Георгија, достављено почетком 2014. Патријарху Иринеју лично на руке, са оним што сада говори и пише, можемо јасније да видимо да је издао више од пријатеља. Можемо јасније да видимо коме данас служи Василије Томић.

Опет и поново, и ко зна већ по који пут, и по неком устаљеном (не)реду, ми морамо да остављамо своје бриге, дневне и свакодневне, и да стајемо у одбрану Цркве и црквеног поретка, оличеног у Епископу Епархије канадске.

Откако смо Руком Господњом изаслани и посијани у ова пространства канадска, наш Владика, и ми с њиме, никада нисмо имали проблема са благочестивим народом Божијим; увијек исте муке и накапања са онима који су се, свјесно и несвјесно, окренули против своје Цркве и црквеног, Богом драгим установљеног реда.

Наш благочестиви народ, у огромној већини својој, и сам изложен напорима утемељивања и одржавања у новим срединама и околностима, искрено воли и подржава свога Владику и свештенике своје. Својом љубављу и подршком народ је давно дао свој суд шта мисли о Првоме и Најбољем.

Лаици-расколници, свештеници-заверници и Патријарх екумениста-пацифиста-паписта

“Оних који леши(ћ)нарски на нашег Владику насрћу, са нама никада било није.”

Владика наш, Георгије, предводи нас и усмјерава у нашим жртвама и сам себе несебично жртвујући. Дошао је на ове ширине не знајући и не питајући да ли ће кров над главом својом имати. Почео је као подстанар у једној малој кући торонтској да би, вољен и подржан од народа српског, а ношен истинском вјером у Господа, који снагу даје, постигао толико пуно да му се то опростити не може.

Резултати његових напора и жртви видни су на свим странама Епархије канадске.

Ево већ пуне три деценије, тридесет дугих и напорних година, исте отрцане лажи, бујица прљавих инсинуација, слива се не његову, сада већ, сиједу главу. Оних који леши(ћ)нарски на нашег Владику насрћу, са нама никада било није; они своја средства, од Бога им на добро дана, на зло употребљавају и толико болно често кампање против Епископа канадског оркестрирају и финансирају.

Dixie Svetosavska Akademija 2012-2

“На Епископу канадском и Епархији канадској прелама се судбина Српске православне цркве: да ли ће Црква Црквом бити и ко ће је, и како, водити.”

Владика канадски Георгије нападан је јер ради и вриједи. Оне, чак и међу браћом његовом, који се ни издалека њему са својим радом и достигнућима приближити не могу, нико не дира и никаква им питања ње поставља.

На Епископу канадском и Епархији канадској – толико пута смо то истакли, и сада наглашавамо – прелама се судбина Српске православне цркве: да ли ће Црква Црквом бити и ко ће је, и како, водити.

Колико год да су ове кампање против нашег Владике, дакле, против Српске цркве, стручно, професионално вођене и дириговане, и издашно финансиране, ми смо дубоког увјерења да се њима, ни по коју цијену, подлећи не смије. Било би трагично за Српску цркву да тајкуни, који су српску земљу уништили и разровали, почну и у Цркви свој неред заводити, епископе збацивати и постављати.

Народ српски, и ми, духовне вође народне, свештеници српски, браћа и синови у љубави Христовој Владике Георгија, то не бисмо смјели дозволити.

Тој шачици отпадника поручујемо да је чаша трпљења нашег увелико препуњена. Сви скупа, и заједно са Апостолом, молимо их да, мирно радећи, свој хљеб једу а и нас на миру већ једном оставе.

Протојереј-ставрофор Василије Томић



Categories: Бела Књига, пре Комисије

Ознаке:, ,