Отворено писмо Управника ЦШО Свете Тројице из Монтреала Патријарху српском

Његовој Светости

Патријарху Српске Православне Цркве

Господину Г. Иринеју

Београд

Ваша Светости, благословите!

Ми доле потписани, чланови Управног Одбора ЦШО Свете Тројице из Монтреала, шаљемо Вам ово писмо као израз наше забринутости и туге због дешавања у Епархији канадској. Гледајући на јавно кршење свих закона, како црквених тако и државних, од стране Вашег заменика о. Василија Томића и једног дела свештенства ове Епархије, не можемо да останемо неми и да не изразимо своје негодовање, јер би нас то учинило саучесницима овог срамног безакоња.

Последњих тридесет година свога постојања наша Епархија, на челу са својим Епископом Господином Георгијем, прошла је кроз многе буре и олује, али верујемо да је ова једна од најгорих. До сада смо се заједно, руку под руку, са нашим Владиком и нашим свештенством борили против свих неправилности које су се појављивале и излазили као победници, радећи, стварајући и градећи нове Парохије и нове Храмове, на радост српског народа и у Славу Божију. Међутим, авај, шта дочекасмо!?! Дочекасмо то да постанемо сведоци одметништва појединих и рушилаштва свега онога што је побожни народ стварао на овим просторима.

Слушамо и читамо, са неверицом, како горепоменути о. Василије Томић, разрешава и поставља епархијски Савет, премешта сваштенство, укида помињање имена нашег Владике на светим богослужењима, и многа, многа друга безакоња чини. Ми верујемо Ваша Светости, да Ви са свиме овим немате никаквог удела, јер још нисмо видели ни један документ потписан Вашом руком који одобрава овако нешта. Читамо даље, како се о. Василије хвали да за своја недела има апсолутну подршку верног народа наше Епархије, е па да му кажемо да нашу нема. Ми смо се увек борили за правду и истину, али у неделима о. Василија нема ни правде ни истине. Овим писмом изражавамо нашу подршку Његовом Преосвештенству Епископу канадском Господину Георгију, који је са нама сагоревао радећи и градећи ову Епархију и стварајући од ње једну добро организовану црквену јединицу.

Као верна чеда Српске Православне Цркве, одани блаженопочившим Патријарсима Герману и Павлу, и сада одани Вашој Светости, молимо Вас да својим ауторитетом зауставите ово безаконито деловање Вашег заменика. Верујемо и надамо се да ће Свети Архијерејски Сабор на челу са Вама вратити Епископа Георгија у његову Епархију и да ће се мир и црквени поредак поново вратити у наше Парохије и Црквено – школске Општине.

Молећи Ваш свети благослов, љубе Вам Свету Патријарашку десницу, одани

У Монтреалу.

14. маја 2015. године

Преузмите ПДФ

Александар Брковић, председник УО ЦШО Св. Тројица, Монтреал

Бранко Марковић, први потпредседник УО

Мијо Телебак, други потпредседник УО

Ивана Ђого, секретар УО

Франсоаз Арсић, књиговођа

Милорад Вићентијевић, благајник

Перка Цветковић, члан УО

Мирјана Банићевић Буторац, члан УО

Синиша Шекара, члан УО

Владо Поповић, члан УО

Момчило Благојевић, председник Надзорног Одбора



Categories: Бела Књига, након Комисије пре Сабора, Писма

Ознаке:,