Отворено Писмо Управника , Надзорног Одбора и Кола српских сестара ЦШО „Свети Архиђакон Стефан“ из Отаве Патријарху Иринеју

Његовој Светости
Патријарху Српске Православне Цркве
Г.Г. Иринеју
Српска патријаршија, Београд

Отава нови храм Светог Стефана - прва Служба Тројичандан 2014

Отава нови храм Светог Стефана – прва Служба Тројичандан 2014

Ваша Светости,
Ми, доле потписани чланови Управног и Надзорног одбора Црквено-школске општине „Свети Архиђакон Стефан“ из Отаве (Онтарио, Канада), тражимо Ваш Архипастирски благослов, најпре као пастира васцелог Српства, а потом и као привременог администратора наше епархије Канадске:

Благословите Свјатјејши!

Обраћамо Вам се са надом да ћете разумети наше невоље и недаће кроз које пролазимо после немилих догађаја који су задесили нашу Епархију канадску, а у вeзи са привременим разрешењем дужности управљања Епархијом канадском нашег епископа, Његовог Преосвештенства Г. Георгија.

Верујући да је Истина само једна, и дубоко убеђени да је у власти вевишњег све на Земљи, па и коначна правда, молимо Вашу Светост да заложи свој ауторитет како би процес против нашег Владике, привремено разрешеног Епископа канадског Г. Георија протекао онако како су једино наши свети преци знали и умели: „Ни по бабу, ни по стричевима, већ по правди Бога Истинога“. Бојимо се, Ваша Светости, да би недостатак информација и отворености у наставку поступка против нашег Владике Георгија – недостатак који је бар до сад карактеристисао све везано за овај немили догађај – могао да пољуља осећај за Божију и људску правду коју од своје Светосавске Српске Православне Цркве очекују сви Срби, па и чланови наше Епархије канадске и наше Парохије отавске. Разумејући све патње и недаће нашег народа у Матици и осталим српским земљама у последњих неколико деценија, а живећи у медијском окружењу у Канади, у коме су жртве нашег народа скриване, а цео наш народ сатанизован, наша срца су одавно спознала да неправда много више боли од било каквих материјалних недаћа. Стога молимо Вашу Светост да нам помогне, како би Истина, и само Истина била водиља у поступку који се води против нашег Владике Георгија.

Погођени искривљеном сликом коју у медијима последњих дана проноси Архијерејски заменик Ваше Светости за Епархију канадску, протојереј ставрофор Василије Томић, да је велика већина канадских Срба устала против Владике Георгија, ми, доле потписани, желимо да Вас уверимо да је ситуација у нашој Парохији отавској потпуно супротна, те да велика већина наших парохијана стоји иза Владике Георгија.

Отава освећење Српског Центра 2202014-2

Отава освећење Српског Центра 22. феб. 2014.

Имајући само речи хвале за нашег Епископа канадског Г. Георгија, који је привремено разрешен управљања Епархијом канадском, желимо да нагласимо да је он основао нашу парохију пре 27 година, подизао је и уздизао у тешким временима за наш народ, кад су многи протерани са својих огњишта налазили свој дом у Парохији отавској. Умео је да води и најпре духовно руководи нашом Отавском парохијом кроз све ове године, уздижући је до поноса који она данас предтсавља не само за канадске Србе већ и за Православне широм Северне Америке. Прелепа црква посвећена Светом Архиђакону Стефану само је круна и огледало лепоте наше вере и нашег јединства у главном граду Канаде. Бројне су заслуге Владике Георгија, за стање и напредак у Парохији отавској. Желимо напоменути да кроз све ове године, ми, парохијани отавски, никада нисмо имали ни најмањи конфликт, нити неспоразум са нашим Епископом.

Свети Апостол Архиђакон и Првомученик СтефанВаша Светости, непознате су нам оптужбе против нашег Владике Георгија. Само смо у медијима могли да нађемо изјаве неких људи, чији кредибилтет је у најмању руку сумњив.

Ми, који нашег Епископа годинама добро познајемо, тешко можемо да поверујемо у било шта од тога. Исконски осећај за правду, у недостаку и најмањег доказа за медијско блаћење нашег Владике Георгија, држи нас у уверењу да треба да наставимо са подршком нашем Епископу.

Верујући да је Свети Сабор, коме председава Ваша Светост, вођен једином Истином у лику Господа нашег Исуса Христа, способан да разлучи истину од клевете, са надом да ће се у наша срца ускоро поново уселити спокој и осећање правде, ми, доле потписани изјављујемо да ћемо, као и до сада, поштовати сваку одлуку нашег Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Целивајући Вашу Патријаршку десницу, моле за Ваш Свјатјејши благослов,

Преузмите ПДФ

sv_stefan_arhidjakonСви чланови Управног одбора Црквено-школске општине „Свети Архиђакон Стефан“ из Отаве:

Јован Крстић: председник
Спасоје Марошан: први подпредседник
Зоран Јововић: други подпредседник
Иван Пајковић: секретар
Виктор Ацковић: рачуновођа – књиговођа
Зоран Марковић: благајник
Александар Кошарац: члан
Љубиша Матовић: члан

Сви чланови Надзорног одбора Црквено-школске општине „Свети Архиђакон Стефан“ из Отаве:
Љубица Лазаревић: председник
Томислав Мастило: члан
Крсте Митрић: члан

Чланице Управног одбора Кола српских сестара „Света Петка“, при нашој ЦШО:
Цвета Игњатић: председница
Зринка Мастило: подпредседница
Вера Марошан: председница Надзорног одбора

У Отави, главном граду Канаде, 30. априла / 13. маја, лета Господњег 2015.



Categories: Бела Књига, након Комисије пре Сабора, Писма

Ознаке:,