Цвико Видаковић: Отворено писмо Његовој Светости Патријарху српском Г. Г. Иринеју

ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ
ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ
Г. Г. ИРИНЕЈУ
БЕОГРАД

 

Ваша Светости,

Молим Вас да ми опростите што Вам се обраћам лично а не преко мога духовника и Владике Георгија како би то ваљало и требало.

Чврсто верујем да бих то требао чинити али ова ново настала ситуација у нашој Епархији Канадској ми то не дозвољава.

У ову Богом благословену земљу Канаду, како сте је Ви назвали када сте нам били у посети на освештавању фресака у Цркви Сабора Српских Светитеља пре неколико година, сам крочио јула 1980. године као млад и заљубљен студент у моју Јелицу, коју сам тада оженио и одвео за Београд, завршио факултет, одслужио војни рок, дуг отаџбини, да неко случајно не би приговорио моме оцу Ратку да му је Цвико ескивирао војску,и дошао сам да живим и ради овде јануара 1985.

Поред моје успешне каријере као дипломирани машински инжењер аеро-космотехнике и рада на многим великим пројектима, врло сам активан у нашој Цркви и Епархији од 1994.

Dixie Slava hrama 2013-13

Славска литија око храма којег су канадски Срби предвођени својим Епископом Георгијем подигли Богу и роду – Мисисага, Онтарио, Канада

Био сам све време у управи ЦШО Свети Сава у Торонту и Мисисаги док се градила нова црква. Био сам четири године председник ЦШО и одрадио неколико важних пројеката као што су фреске и гранитни патос у цркви.

Шест година сам био активан члан Епархијског савета, присуствовао свим састанцима као и свим епархијским скупштинама широм Канаде.

Градио сам поверења са браћом и сестрама као и са свим свештенством широм Канаде, што ме је и мотивисало да на претпрошлој eпaрхијској скупштини у Виндзору прихватим и позицију директора добровољног фонда Свети Цар Лазар.

У несрећи која је задесила српски народ са обе стране Дрине у поплавама у мају прошле године наша епархија Канадска на челу са нашим Владиком Георгијем и свим свештенством и народом окупљеним око наших Цркава брзо се организовала и послала преко $660,000 а Канадска влада је то дуплирала шаљући $1,2 милиона долара.

Три ЦШО нису желеле да сарађују са фондом а Ви сигурно знате које су то цркве.

Знам исто да је приликом Вашег доласка поводом освештавања фресака била велика кампања и покушај да Вас убеде да не долазите јер тобоже није ситуација у Епархији добра и да ће бити проблема.

Врло добро сам упознат са ситуацијом у нашој Епархији Канадској. Знам ко Цркве помаже финанцијски и својим радом. Нека ми Бог опрости, али знам и видим ко учествује у духовном и литургијском животу а ко су они који долазе на крају и приђу да узму нафору и да се појаве да су ту. То су ти који хоће да они буду изнад Цркве и свештеника и да они воде црквени бизнис а свештеник је само плаћени радник да могу са њим и њима да раде шта хоће. Таквима наш Владика Георгије смета. Њима одговара новонастала ситуација да се дограбе онога што је вредни, побожни и поштени српски народ створио.

Све ово горе поменуто траје годинама и пре мог доласка у Канаду и мог укључивања у рад ЦШО и Епархије. Мање више се ради о истим људима, само се пожар премештао од једне до друге ЦШО. Користе се разни људи и жене сумњивог морала и понекад духовно болесне особе да иду около и оговарају Владику Георгија.

Dixie Slava hrama 2013-20

Слава храма Сабора Срба Светитеља у Мисисаги 2013. г.

Свему овоме се Владика Георгије успешно супротстављао бранећи нашу Цркву и њене вредности. У томе су му помагали његови свештеници и ми добро намерни верници који смо саградили и помагали све ове Цркве по Канади у задњих 30 година.

 

ШТА ТО САДА НЕ ВАЉА?

Коме то сада смета Владика Георгије? Зашто му његови најближи свештеници окрећу леђа и одбијају послушност, они који су са њиме највише пропатили и којима су чупали браду на имању у Мисисаги?

Како то да Свети СИНОД шаље такозвану комисију да провери стање у Епархији и иду тамо код оних што никад и нису часно и поштено ни пришли Епархији Канадској?

Како то да ми који смо у Епрхијском савету и годинама радимо и помажемо да не знамо ко тужи Владику Георгија и за чега?

Био сам лично присутан када је комисија дошла и уверио се како је лепо дочекана од Владике Георгија.

Њихово обраћање нама није звучало као провера него као долазак да у задњем тренутку спасе нас. Не знам од кога? Њихов наступ није био на месту. Могло се видети из њихових говора да су дошли да осуде а не да провере.

Начин на који су приводили људе и свештенство на испитивање је више личио на све друго него на црквено понашање.

Пред њихов повратак позвали су и нас из Епархијског Савета и дали нам да пред свима кажемо нешто и да нам они поставе питања. Опет су на крају коментарисали како су ето они само ту да “помогну да спасу” Епархију Канадску. Ипак су били добри и пред свима нама рекли да није било никаквих финанцијских проневера.

Одлука СИНОДА да привремено разреши Владику Георгија је, колико се види из наведене одлуке, потпуно незаконска и све што је уследило после те одлуке.

Није моје да судим свештенство које је дало своју заклетву Владики Георгију па га онда издали из мени непознатих разлога. Али ми ипак неке ствари нису јасне. Да ли се од мене као верника очекује да будем веран и послушан свештенику који је одбио послушност своме Владики?

Не дај Боже никоме ово што се десило нама. Бог је милостиви и може дати да се они свештеници који ово урадише покају.

Моје мишљење и забринутост због новонастале ситуације дели већина верника у Канади што се може видети из позива које сам лично добио и разговора које сам обавио радећи у нашој заједници ових дана.

Молим Вас да прочитате и подршку Владици коју су Вам послали брат Владан Вујичић из Оквила и Душко и Снежана Кнежевић из Вона као и други који подржавају Владику Георгија.

 

Целивајући Вашу Свету Патријаршку Десницу
С вером и надом у боље сутра

Цвико Видаковић

Мисисага, Онтарио



Categories: Бела Књига, након Комисије пре Сабора, Писма

Ознаке:,