Професор Теодор Зисис прекинуо општење са митрополитом солунским Антимом

Познати грчки православни теолог, протопрезвитер Теодор Зисис је јуче, како и сам рече симболично на Недељу православља, објавио у храму светог Антонија Великог у Солуну да прекида општење са својим митрополитом Антимом због митрополитовог екуменизма а на основу 15. канона Прво-другог Цариградског Сабора. Општење је истог дана и из истих разлога прекинуо и солунски протопрезвитер Николај Манолис.

У наредном прилогу доносимо кључни део беседе оца Теодора Зисиса, тј. његово писмо упућено надлежном митрополиту Антиму, у којем га обавештава да прекида литургијско општење и објашњава разлоге за то. Речи оца Теодора: „Прекидам помињање вашег имена током свештеничке службе, симболично од данас када је Недеља православља“, присутни народ је поздравио громогласним аплаузом (на звучном запису ниже интервал од 1:35 – 1:57).

Део беседе професора Теодор Зисиса у Недељу православља у храму Светог Антонија Великог у Солуну

„У категорију епископа екумениста се убрајате и ви преосвећени митрополите Солуна Антиме. Као што сам Вам објаснио у писму које сам Вам послао одговарајћи на ваше „очинско“ писмо у којем сте ми препоручили да престанем да причам против екуменизма и Критског сабора, јер се тиме наводно смућује црквена пунота. Потврдили сте очигледно ваш екуменистички идентитет кроз похвално прихватање лажног Критског сабора, на Сабору Јеладске Цркве 23-24. новембра 2016. године и кроз вашу наредбу да се раздели и чита у храмовима ваше митрополије лажно образложење свега тога као „Посланица народу“.

Колико год покушавате ви и остали епископи екуменисти да улепшате лажни сабор, нећете успети у томе! Јер то није ни Свети ни Велики Сабор, нити Сабор уопште, како проистиче из истинитог сведочанства црквене пуноте. Будући да припадате оним епископима који проповедају јерес, и како то предвиђа 15. Канон светог Фотија Великог који синтетише апостолско и отачко наслеђе, због тога, прекидам помињање вашег имена током свештеничке службе, симболично од данас када је Недеља православља. Не прихвата мој свештенички чин чињеницу да данас Црква Светих Отаца и Светих Сабора осуђује све јереси и иконоборце, а да ви, међутим, признајете јереси као Цркве и да са иконоборцима – протестантима чините „Светски савез цркава“. Помињући ваше име, имам осећај да сам и ја екумениста, да имам исту веру као ви. И да поричем Истину Господа нашег Исуса Христа који сјаји на Часној Трпези, као што ви радите сада и скоро сви епископи Грчке који громогласно тврдите да патријарх Вартоломеј и Свети Сабор Јеладске Цркве добро управљају речју Истине. Ако се и ви држите канона, нарочито 15. Канона Прво-другог сабора, похвалите ревност за веру, или ме барем оставите да вршим мој литургијски и предавачки рад у светом храму светог Антонија. Не желим да одем из храма светог Антонија! Да вам кажем шта сам рекао једном епископу, који ми је телефонирао и рекао да не радим ово, јер ће се подићи велика бура: „Па и време је да се подигне бура“.

Извор: Епархија Рашко-Призренска у Егзилу



Categories: Некатегоризовано, Православне земље

Ознаке: