Шта каже Статут о Савету Епархије канадске

Обраћање г-ђе Франсоаз Арсић, потпредседника Савета Епархије канадске, поводом текста “Томић избрисао Светог Саву а новог владику гурнуо у безакоње”.

33 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 3

Док је владао ред у Епархији: Франсоаз Арсић са неким од чланова Савета и владиком Георгијем

У име легитимног Савета Епархије канадске, као његов потпредседник, желим да укажем на једну нетачну ствар која је наведена у вашем тексту „Томић избрисао Светог Саву а новог владику гурнуо у безакоње“.

Поводом објављивања имена тројице цивила из састава Томићевог „крњег Савета“ у новом епархијском календару за 2017. (потпредседник и два члана), каже се да црквени прописи налажу да Савет Епархије има шест цивилних лица у свом саставу. То није тачно. Према члану 22.2 Статута, у Савет Епархије улази СЕДАМ световњака, ЈЕДНА председница Савезног кола српских сестара, и додатно ТРИ заменика чланова-световњака. Дакле, Савет се укупно састоји од ЈЕДАНАЕСТ световних лица од којих су три заменици.

Као што знамо, у саставу Томићевог такозваног Савета постоје укупно само ТРИ световна лица. Дакле, недостаје ОСАМ чланова-световњака да би Савет био важеће тело које може да функционише.

Поред тога, према члану 22.2 Статута, у саставу Савета треба да су именована и два заменика-свештена лица, а таквих нема на списку Томићевог тобожњег Савета. (Вероватно Томић нема више свештеника којима би веровао.) Дакле, недостаје укупно ДЕСЕТ чланова да би то тело могли уопште назвати Саветом. Пред канадским законом такво окрњено тело не може да управља добротворном организацијом и овакво понашање повлачи кривичну одговорност, кад-тад.

Јавност треба да зна и следеће: да се државним органима као лица одговорна за финансијско деловање Епархије достављају само имена СВЕТОВЊАКА а не свештеника, јер су једино они, световњаци, својом имовином одговорни за имовину Еархије. А како смо видели, уместо једанаест световних лица, Томић у Савету има само три. Ниједно од та три имена Томић није доставио надлежним државним органима који и даље воде нас, чланове легитимног Савета, изабране 2014. године, као лица која су одговорна за финансијско деловање Епархије.

Томић - заменик Патријарха

Окрњио све: у Савету фали и цивила и свештеника, у храмовима фали верника.

То је и био разлог што су се чланови легитимног Савета обратили Canada Revenue Agency 26. маја ове године и изнели све ове чињенице како би заштитили себе од евентуалне злоупотребе епархијских фондова од стране Томића и његовог „Савета“.

Чланови легитимног Савета учинили су све што је у њиховој моћи да заштите фондове Епархије. Ми смо на рачунима Епархије оставили укупно $739,862.75 канадских и $10,970.52 у америчкој валути. О сваком центу се водило рачуна. Легитимни Савет је савесно испуњавао своју дужност, а то је одговорност за финансијско и административно пословање Епархије.

Од почетка смо инсистирали на поштовању црквених закона који јасно кажу да у време администрирања Савет не може да се мења. Смена епископа није смела да значи и разарање Епархије. Знали смо да је Савет највећа гаранција да се фондови сачувају. На жалост, развој догађаја показао је да смо били у праву. Данас је свакоме јасно да је Савет представљао препреку Томићу и његовим пратиоцима да се дочепају мукотрпним радом и одрицањем верника стечених фондова и да је укидањем легитимног Савета настао период потпуног административног и финанијског безвлашћа.

Надамо се да ће са новим епископом да се поново успостави мир и црквени поредак у Епархији. Легитимни Савет Епархије стоји на располагању новом епископу да уз нови и легитимни Црквени суд којег ће он, без сумње, одмах именовати, установи шта је рађено са рачунима и фондовима у време безвлашћа.

Већ сама најава доласка епископа довела је до новог престројавања међу свештеницима. Иако се финансијске тајне у Томићевом табору чувају, ипак се све сазна. Данас знамо и колико је ко био плаћен а већ сутра ћемо знати и више. Већ одавно знамо и име онога ко је одговоран за све: Василије Томић. То је одговорност која не престаје одласком у пензију. Тим пре што се не ради само о стварима финансијске природе. Већ наредни дани показаће много.

Франсоаз Арсић

26. августа 2016.



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, Писма, после Сабора, Саопштења

Ознаке:, , ,