„Отераћу и новог владику, само ако не буде слушао!“

Долази нови епископ у Канаду. Да ли ће то да промени стање у цркви?

Пре нешто више од годину дана, када је све ово у канадској епархији почињало, свештеник са Бартона Воја Павловић, свеж од телефонског разговора са члановима синодске комисије који су се тек спремали за Канаду, рекао је ово: „Георгија сам скинуо. Готов је. Овако ће проћи и нови владика, само ако не буде слушао!“

Кажу да је то говорио у више наврата, једном чак и у олтару. Свака част.

img_0392

Биће како ја кажем: Војислав Павловић

То је дало тон свему што се дешавало у данима, недељама и месецима након тога. То је суштина онога у шта се упрегао, при пуној свести, онај без којег остали свештеници ни у сну не би урадили оно што су урадили. Упрего се Вајо у Војина кајаса. По томе ће остати запамћен – одрадио своје, за потомство и за историју.

„Отераћу и новог владику, само ако не буде слушао!“ Дуже од годину дана као да су све српске цркве у Онтарију одјекивале овим речима. Резултати су видљиви: изгубљени „черити“ бројеви, цркве пред затварањем и продајом, културна и духовна активност сведене на нулу.

Долази нови епископ у Канаду. Време је за буђење. И онима који би да њихов сан још потраје. Шта су стварно мислили? Да неће бити новог епископа, да ће безвлашће вечно трајати?

Или можда хоће? Питајмо Павловића. Нека нам каже хоће ли и овога владику отерати?



Categories: Бела Књига, после Сабора

Ознаке:, ,