Писмо благајника Епархије канадске Василију Томићу

Легитимни савет Епархије канадске даје на увид јавности писмо благајника Епархије канадске, г. Недељка Петковића, упућено заменику администратора Епархије канадске Василију Томићу 21. децембра 2015.

33 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 3

Део легитимног Савета Епархије са Владиком Георгијем. Благајник Недељко Петковић први здесна.

Разлог за објављивање је то што писмо, због несхватљивог немара запослених у епархијској канцеларији, никада није дошло до онога коме је намењено. Благајник Епархије канадске послао је писмо препорученом поштом на адресу Епархије, а поименице на Василија Томића, дана 21. децембра. Као што се види на коверти у прилогу, обавештење о приспелој препорученој пошти достављено је у Епархију три пута: 23. децембра, 29. децембра и 7. јануара. Иако у епархијској канцеларији сада раде два секретара (пуних 30 година Епархија је имала само једног запосленог на овом месту), по препоручену пошту за све те дане није отишао нико. Писмо је, према процедури Канада Пост-а, након три обавештења, враћено пошиљаоцу.

Не улазећи у то колико је обраћања верника упућених на адресу Епархије у периоду страховладе Василија Томића завршило на овај начин, и не намеравајући да дајемо непотребан коментар о радној етици или способности запосленог особља, желимо да обавестимо јавност о разлогу због којег се благајник Епархије обратио заменику администратора.

mrvica

Није отишао по пошту: Јован Марјанац, помоћник секретара Епархије

Почетком Божићног поста, г. Петковић је обавестио епархијску канцеларију да намерава да испуни своју дужност и изда признанице за таксу свим донаторима који су давали прилоге у првих пет месеци 2015. године, као и законске обрасце за запослене у Епархији за тај период током којег је благајник имао приступ документацији, уз молбу да му се за ту сврху уступе постојеће коверте са меморандумом Епархије. Уместо захвалности, након неколико дана добио је писмо погрдног и претећег садржаја које је потписао Василије Томић.

Додатни разлог за објављивање ове преписке легитимни Савет Епархије канадске види и у дописима који су, након вести о одрмрзавању епархијских рачуна, већ почели да пристижу на разне адресе а тичу се управо испуњавања законских обавеза према дародавцима од стране Епархије.

VASILIJE%20TOMIC%20-%20FOTO%20NIKA%20JAKSIC11[1]

Стручњак за каноне и благајну

Тако је свештеник из Едмонтона обавестио директора Добротворног фонда „Св. Цар Лазар“ (и члана легитимног Савета Епархије) да један од донатора из његове парохије није добио признаницу за своје донације у укупној вредности од $35,000.00 нити су средства са већ одмрзнутих рачуна доспела онима којима су намењена. Директор Фонда (и члан легитимног Савета Епархије) г. Цвико Видаковић информисао је свештеника где се налазе од Епархије још у априлу издати чекови, како би се коначно успоставила веза са онима којима су средства намењена, а што је требало да ураде они који су насилно преузели епархијске канцеларије и сву епархијску документацију почетком јуна 2015. Надамо се да директор Фонда (и члан легитимног Савета Епархије) г. Цвико Видаковић за своју добру вољу неће бити награђен претњама Василија Томића.

На крају, обавештавамо јавност и о томе да је благајник Епархије канадске г. Петковић на Богојављење однео лично у Епархију испуњене признанице за таксу свим приложницима за период од 1. јануара до 26. маја и уручио их запосленима у епархијској канцеларији. На Томићевом особљу је да ове признанице, као и оне за прилоге дате након 26. маја, доставе свим дародавцима.

Савет Епархије канадске

О Јовањдану 2016.

Извор: saveteparhijekanadske@gmail.com



Categories: Бела Књига, после Сабора, Саопштења

Ознаке:, ,