Владика Георгије служио на освећењу обновљеног храма у Г. Црњелову

Владика Георгије служио је у суботу, 29. августа, на позив Епископа зворничко-тузланског Г. Хризостома, на великом црквено-народном сабору поводом освећења обновљене цркве у Горњем Црњелову код Бијељине.

Црква Вазнесења Христовог у Црњелову саграђена је и освештана пре 125 година. Идући у сусрет великом јубилеју, црквена општина у овом семберијском селу покренула је 2008. године пројекат генералне обнове влагом угроженог храма.

IMG_0097Чин освећења обавио је Епископ зворничко-тузлански Г. Хризостом уз саслужење Њихових Преосвештенстава Г. Георгија (Ђокића) и г. Константина (Ђокића), бившег Епископа средњеевропског, иначе рођених у Горњем Црњелову и крштених у овом храму.

Освећењу су присуствовали: умировљени Епископ зворничко-тузлански Г. Василије, свештеници који су раније служили у овој парохији и свештеници рођени и поријеклом из Г. Црњелова.

Након троносања и освећења храма служена је саборна Света Архијерејска Литургија, те обављен избор кума обновљеног храма,  а затим трократни опход око светог храма у склопу којег је обављен помен блажене успомене упокојеном митрополиту Дионисију (Илијевићу), који је освештао храм 1890. године и   Епископу Лонгину (Томићу) који је 1964. године први Епископ Епархије зворничко-тузланске служио у овом храму након Другог свјетског рата, те упокојеним свештеницима ове парохије из породице Михајловића и другим.

IMG_0131

Извор: Епархија зворничко-тузланска
Источник истине



Categories: Вести, Српске земље

Ознаке:,