Владика Георгије служио у Тавни на Велику Госпојину

 

На празник Успенија Пресвете Богородице Епископ Георгије и Епископ умировљени западноевропски Константин служили су Свету архијерејску литургију у манастиру Тавни.

Tavna manastir - Velika Gospojina 2015.jpg (25)Велики број верника из Епархије зворничко-тузланске дошао је на службу у ову немањићку задужбину у којој је Владика Георгије провео много година као свештенослужитељ и духовник манастира пре избора за првог Епископа канадског.

Прослава овог великог Богородичног празника је почела трпезом љубави и у наставку празничним бденијем уочи самог празника. Бденије је служио, по благослову епископа зворничко-тузланског г.Хризостома, епископ Георгије уз присуство епископа Костантина а уз салуживање архимандрита Николаја (Јовића) и протојереја-ставрофора Љубе Ђокића. На празничном бденију присуствовало је неколико свештеника из угљевичко-јањског намјесништва и  велики број вјерника.

На сам дан празника јутарњу литургију је служио протојереј Ведран Бардак, а Свету архијерејску Литургију су служили епископи Георгије и Констатин уз саслуживање архимандрита Николаја (Јовића), протојереја-ставрофора Драгана Пејичића, архијерејског намјесника угљевичко-јањског, протојереја-ставрофора Цвике Мојића и протонамјесника Ненада Савића. У бесједи епископ Георгије је говорио о величини и важности данашњег празника и о значају манастира Тавне као Немањићке задужбине. Након Свете Литургије обављен је опход око светог храма и помен преминулим ктиторима и монахињама. Након тога је игуманија Марта са сестринством приредила пријем уз послужење у свечаном салону и трпезу љубави за све присутне госте и вјернике, којих је било у великом броју. Све је милом Богу било мило и приступачно и испуњено љубављу.

Владика Георгије је у Епархији зворничко-тузланској где, на позив надлежног архијереја Хризостома, 29. августа служи у родном селу Горњем Црњелову поводом освећења обновљене цркве Вазнесења Господњег и прославе 125 година постојања овог храма.

 

Tavna manastir - Velika Gospojina 2015.jpg (19)

Извор: епархија зворничко-тузланска

Источник истине



Categories: Вести, Српске земље

Ознаке:,