Нестао Владика Георгије!

У извршавању гнусног дела уклањања Владике Георгија из епархије коју је створио, свештеници-завереници почели су да манипулишу вернике интервенцијама на фотографијама са епархијских збивања.    

У недељу, 9. августа, када је организован манастирски сабор у седишту Епархије канадске у Милтону, богослужењу је присуствовао и Владика Георгије. Пошто му је администратор (Патријарх Иринеј) одмах по доласку у Канаду забранио да служи у храмовима епархије, целу службу Владика је провео у трону, поред иконостаса, заједно са кумом манастирске цркве Гојком Кузмановићем. У извештајима са сабора на сајту свештеника-завереника (www.istocnik.ca), Владика је, међутим, избрисан! Фотографија у прилогу приказује само г. Кузмановића, без Владике који је у реалности седео поред њега!

пустош у МилтонуОчито је да се након неканонског скидања са трона, те претњи да ће бити рашчињен, Владика Георгије налази и пред брисањем свог имена и лика из живота Епархије коју је створио. Све оно што је представљало печат његовог владичанства током 31 године владавине узурпирано је и из свега се систематски уништава сваки траг његовог постојања као првог српског епископа у Канади. Након што му је забрањено да служи у богомољама које је са својим верницима подигао, сада се брише и само његово физичко постојање. За бројне вернике је нарочито болно када је реч о брисању Владике из његове задужбине – манастира Светог Преображења у Милтону. Манастир се претворио у место окупљања оних који су двадесет година чинили све да омаловаже овај неимарски подухват Владике Георгија и верника Епархије канадске.

Журбу да се Владика физички уклони из Канаде и острашћеност свештеника-завереника у ретуширању историје многи приписују директиви из Патријаршије. Заверенички сајт www.istocnik.ca не уређује се у Канади, иза њега стоји патријаршијски мисионарски одбор у којем су управо они који су предводили хајку на Епископа канадског: Митрополит Амфилофије, Епископ Теодосије и синовац Василија Томића ђакон Дамјан Божић који је био у Патријарховој пратњи током боравка у Канади у јуну ове године.

Што се самог манастирског сабора тиче, он је на овом сајту помпезно најављиван као дводневни догађај препун духовних садржаја. У стварности све се свело на следеће: првог дана, у суботу, на литургији је био присутан само један (да не буде забуне: ЈЕДАН) верник, а на најављеној духовној вечери без најављених предавача било је седам (још једном: СЕДАМ) особа, од чега пет у свештеничким мантијама.

У недељу, у цркви је, због најављеног пикника, било 68 особа, односно 67 ако се рачуна ретуширана фотографија без Владике Георгија. То је у последња два месеца, откако је забрањено Владики Георгију да служи, убедљиво највећи број верника у овом храму. На самом пикнику након службе тај број је увећан доласком водећих личности из некада расколничких цркава Новограчаничке митрополије у Канади. Ни овога пута нису се удостојили да дођу на свету службу. Процењује се да је укупно било око 130 особа на сабору који је до ове године знао да окупи и преко хиљаду верника.



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД

Ознаке: