Саопштење „Распуштено-Сазваног“ Савета Епархије Канадске

Ваша Светости, ми, мирјански део Савета, изабран на Скупштини Епархије канадске у фебруару 2014, обраћамо се Вама али и целокупној српској јавности у Канади поводом позива на седницу Савета Епархије канадске заказане за четвртак, 11. јуна, који нам је упућен рано ујутру 9. јуна.

Позив, састављен са Вашим благословом, не можемо да протумачимо другачије него као цинизам којим је једино и могла да се заврши цела серија безаконих поступака спровођених од 28. априла према нама, легитимним члановима Савета, у Ваше име. Због тога дајемо на знање и Вама и јавности да бисмо учествовањем на овој седници само дали легитимитет безакоњу које се вршило.

Оставићемо Вама да се бавите питањем постојања два Савета која сада очито, Вашом вољом, постоје у Епархији канадској: легитимног, чији смо ми део, а којег овим позивом, и поред ранијих тврдњи о његовом непостојању, сада признајете, и оног којег сте именовали декретом 23. маја (противно одредбама Статута Епархије који кажу да се мирјански део Савета бира на Скупштини, сваке треће године). Нећемо се овде бавити ни другим проблемом који сте себи поставили потврдом наше легитимности: признали сте овим да сте од тела које је задужено да се брине о имовини Епархије одузели то право кад сте дали налог да се у седишту Епархије промене браве и тако чланови Савета спрече у вршењу своје дужности.

Образлажући наш став, ми ћемо овде само да подсетимо на нека од дешавања од 28. априла до данас која су довела до тешког стања у Епархији:

  • На вест о привременом разрешењу Епископа канадског Г. Георгија, 28. априла, тадашњи архијерејски заменик протојереј-ставрофор Михајло Додер сазвао је седницу Савета за 30. април, потез који је сасвим природан и очекиван у датим околностима.
  • На сам дан одржавања седнице, Ваш новоименовани архијерејски заменик протојереј-ставрофор Василије Томић упутио је електронском поштом поруку свим члановима Савета, и свештеницима и мирјанима, да не учествују у овој „незаконито, сазваној сједници Савјета“.
  • Суочени са оваквим неочекиваним поступком проте Томића, потпредседник Савета Франсоаз Арсић и почасни потпредседник Илија Ракановић упутили су му позив истог поподнева да дође на седницу како би Савет наставио са нормалним радом. Прота Томић је телефонски одговорио Илији Ракановићу и одбио позив саопштавајући му да је седница нелегална јер је „Савјет распуштен, ви не постојите“. Након увида у одредбе Устава СПЦ и Статута Епархије, чланови Савета закључили су да је таква одлука нелегална и одржали су седницу.
  • Сутрадан, 1. маја, прота Томић је одржао састанак свештеничког братства Источноканадског намесништва где је, позивајући се на Ваше име, поновио да је Савет распуштен.

Тако је дошло до блокаде рада Савета од стране проте Томића. Све што се даље дешавало било је све дубље падање у безакоње, кршење и црквених и државних законских прописа, што је и довело до стања какво данас јесте у Епархији. У најкраћим цртама, учињено је следеће:

  • противно одредбама Устава СПЦ и Статута Епархије декретима Администратора разрешени су Црквени суд и Савет Епархије те извршене промене особља;
  • противно канонима Цркве, прота Томић је забранио да се на богослужењима помиње Епископ канадски Г. Георгије (у исто време, Владика је помињан у свим епархијама у крају, укључујући и Вашу);
    • у спровођењу горње безаконе одлуке, прота Томић служио се претњама рашчињења свештеника који нису хтели да се огреше о каноне Цркве;
  • 1. маја, прота Томић покушао је да нелегално силом преузме просторије Епархије, због чега је Савет морао да затражи помоћ адвоката како би овај покушај био спречен;
  • иако је проти Томићу адвокатским писмом предочена нелегалност његовог покушаја, он је и сам ангажовао адвоката, тако да се Црква беспотребно изложила знатним финансијским трошковима;
  • и поред адвокатске преписке, прота Томић је још у три наврата покушао насилно да преузме просторије Епархије;
  • да би се спречило безакоње проте Томића, Савет је, поред адвоката, морао да унајми и чуварску службу, што је довело до још већих трошкова;
  • све ово време прота Томић претио је екскомуникацијом члановима Савета и њиховим породицама.

Учествовати у раду седнице коју сада заказујете, значило би потврдити легитимитет оваквих поступака, што је за сваког часног човека недопустиво. У жељи да се овакво стање превазиђе и омогући нормалан рад Савета, сматрамо да би било неопходно што пре подузети ове мере:

  1. Разрешити проту Томића дужности архијерејског заменика и на то место вратити проту Михајла Додера који ужива углед у целој српској заједници у Канади;
  2. Поништити све декрете од 28. априла до данас који се односе на промене у телима Епархије канадске;
  3. Дати налог проти Томићу да својим личним средствима надокнади трошкове којима је Црква била беспотребно изложена: адвокатске рачуне за обе стране, као и рачуне плаћене чуварској служби;
  4. Ставити проту Томића под забрану свештенослужења и покренути против њега поступак пред Црквеним судом због наведених радњи којима су кршени канони Цркве.

Уверени смо да би подузимање ових корака довело до смирења ситуације и стварања услова за даљи нормалан рад епархијских тела.



Categories: Бела Књига, после Сабора, Саопштења

Ознаке:,