Отворено Писмо Управника ЦШО Св. Архангел Гаврило Патријарху Иринеју са потписима у .PDF формату

ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ

ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ

Г. Г. ИРИНЕЈУ

БЕОГРАД

 

ВАША СВЕТОСТИ,

Св. Архангел Гаврило

Св. Архангел Гаврило

Ми, доле потписани, чланови смо Управног одбора, делегати и парохијани ЦШО Св. Архангела Гаврила у Ричмонд Хилу (Онтарио, Канада), у којој је надлежни парох протојереј-ставрофор Василије Томић, Ваше Светости новоименовани архијерејски заменик.

Овим писмом желели би смо да изразимо нашу забринутост и неслагање поводом привременог разрешења дужности нашег Епископа канадског, Његовог Преосвештенства Владике Георгија. Сматрамо да је његово разрешење од стране Синода СПЦ-а противно канонским и црквеним законима Српске Православне Цркве. Самим тим, и измене које се покушавају унети у Епархију канадску у периоду до заседања Архијерејског Сабора СПЦ-а када треба да се расправља и одлучи о даљој судбини нашег Владике као Епископа канадског, нису у складу са Црквеним законима. Ово се односи на следећа догађања у протеклих две седмице: покушај заузимања Манастира у Милтону, избацивања помињања имена Владике Георгија током Св. Литургије под претњом казне рашчињења, покушај распуштања лагалног Епархијског Савета, „избор“ нових чланова за Савет завереника на челу са дојучерашњим припадницима расколничких ЦШО мимо Епархијске Скупштине и Статута Епархије канадске, итд. итсл…

Уз Божију помоћ, Владика Георгије је за својих 30 година на трону Епархије Канадске, изградио Епархију Српске Православне Цркве, од ледине са 3-4 парохије до 37+ парохија, и Српски Православни Манастир Светог Преображења Господњег. Један од главних задатака које је задао себи је био да обједини све до тада ЦШО-не под окриље Епархије канадске, а самим тим и Српске Православне Цркве.

Српска Православна Црква је Христоцентрична, а тиме и епископоцентрична, и као таква, ако и постоје притужбе на рад Епископа—док се не утврде чињенице, и док Архијерејски Сабор не донесе одговарајућу одлуку—свештеници морају да одрже своју свештеничку заклетву у којој су се заклели своме Епископу, између осталог, ”…Заричем се да ћу своме Архијереју бити послушан као Христу…“ По догађајима од доласка Синодске комисије, може се закључити да је ова заклетва прекршена од стране неких свештеника у нашој епархији. Ми као Епархијоти и Парохијани се питамо зашто се овако олако крше канони и Црквени закони од стране оних, који треба највише да их се придржавају!?

Поражавајуће је гледати како се разне приче појављују у новинама и на интернету од тзв. ”поузданих” извора, и треба сви добро да се запитамо колика је то срамота за нашу православну веру, Цркву и верни народ. Слике са разних Епархијских и Парохијских прослава се постављају на интернет као слике из кафана и недоличних прослава, и ружне приче се измишљају, само да би се оправдале оптужбе против нашег Владике Георгија.

Неки говоре да „Владика Георгије није примио Синодску комисију лепо“! Не знамо зашто би то неко помислио…? Позвани су да одседну у конаку у Манастиру, што су одбили. Нису одслужили ни једну Св. Литургију у Манастирскоj Цркви, а одсели су код расколника који су и започели овај срамни поступак за растурање Епархије канадске. И све ово у време Часног Поста! Ми се сада питамо, ко се није лепо понео, наш Владика или Комисија која је дошла у ”рутинску” контролу, како је нама овде речено.

Молимо вашу Светост и Сабор Српске Православне Цркве, да у складу са канонским и црквеним законима, донесу одлуку да се поништава незаконита одлука Синода о привременом „разрешењу“ дужности Владике Георгија, и да се гнусне клевете и лажне оптужбе одбаце, да се не дозволи разним „сведоцима” сумњивог кредибилитета да и даље шире лажи и мржњу према Владики Георгију и Епархији канадској. Сви који су учестовали у овом покушају да разоре Епархију канадску и да је доведу у нови раскол треба да се покају са плодовима достојних покајања еда би могло да почне видање наших заједничких рана до коначног исцељења.

 

Целивајући Вашу Свету Патријаршку Десницу,

остајемо верна чада Светога Саве,

Преузмите ПДФ

Душко Кнежевић, председник УО ЦШО „Свети Арханђел Гаврило“ – Ричмонд Хил

Владимир Бркић, први подпредседник

Љубиша Марковић, други подпредседник

Јелена Здравковић, секретар

Stephen B. Smyth, blagajnik

Бранка Стојић, рачуновођа

Александар Цвијетиновић, члан Управе

Драгутин Међедовић, члан Управе

Дејан Јокановић, делегат‎

Нада Вукоје, председница Кола Српских Сестара ЦШО

 

На дан Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца

29. априла/ 12. маја 2015.

Ричмонд Хил, Онтарио, КанадаCategories: Бела Књига, након Комисије пре Сабора, Писма

Ознаке:,