Поооправљамо кишобранеее…!

Или: Може ли се освештавати већ освештано и крстити већ крштено

Патријарх српски Иринеј  боравио је поново у Епархији канадској у првој половини фебруара.

Разлог што се Патријарх још једном у тако кратко року одлучио за дуги пут преко океана – сада више не као администратор, него као поглавар Српске православне цркве – био је, како сазнајемо на званичном сајту СПЦ, да освешта конак манастира Светог Преображења у Милтону, на дан Света Три Јерарха, 12. фебруара.  

Вест о освећењу изазвала је немало чуђење нас верника у Канади који смо давали прилоге да се конак изгради и добро знамо и памтимо када је конак освештан, августа 1994. године. Чин освећења конака обавио је тада Митрополит дабробосански Николај. Кум конака био је г. Илија Ракановић из Кембриџа. Скупили смо и том приликом доста прилога за наш манастир и за Епархију.

Један, два, пет… “Преко три стотине верника” на служби и “освећењу”, 12. фебруара 2017

Овај нови извештај на сајту СПЦ каже да се радило о освештењу „обновљеног конака“. Конак је, као и цело манастирско имање, дуже од годину дана био без домаћинског надзора, препуштен на милост и немилост јавушлуку Томићеве клике која је бринула само за своје џепове. Било је и раскућивања које је Томић аминовао – намештај из једне од соба изнесен је из конака и „поклоњен“ тадашњем секретару Александру Црногорцу да би се скућио у изнајмљеном стану у Бурлингтону. Али и поред тога, тешко би се говорити о потреби за „обнављењем“ ове грађевине. Манастирски објекти нису били ни у ком случају разорени. Кад смо градили наш манастир радили смо то да траје вечно.

Конак је, како сазнајемо, окречен, промењене су завесе и намештај у приземног делу, где се налазе епархијска канцеларија, трпезарија, кухиња и мала сала. Промењене су и клозетске шоље и замењена врата.

Празна манастирска црква на Сретење

Све ове измене у конаку финансирала је г-ђа Ребека (Убавка) Мекдоналд, власница компаније Just Energy и једна од најбогатијих пословних жена у Канади. Она је била и кума на слави Света Три Јерарха. Говори се да је њено богатство прави разлог да Патријарх измене у конаку третира као разлог за освештавање већ освештеног.  

Поред Патријарха и надлежног епископа Митрофана, служили су још и Епископ новограчанички Лонгин и Епископ источноамерички Иринеј, и, како каже извештај на сајту СПЦ, „више свештенослужитеља Епархије канадске“. И поред тога што су у „освећењу“ учествовали овако значајни високодостојници СПЦ предвођени поглаваром Цркве, било је далеко мање верника него када смо ми освештавали наших руку дело и наш дар Господу. Било је „мање народа него свештеника“, како се могло прочитати у порукама које су присутни, уз фотографије, размењивали на фејсбуку. Није нам јасно зашто се на сајту СПЦ тврди да је на слављу „молитвено учешће узело више од три стотине верника стигавших по силном снегу и општем невремену“, када слике испод истог текста то оповргавају.  

Исти архијереји служили су у Преображењском манастиру и на Сретење, 15. фебруара, овога пута пред готово празном црквом.

И протојереј би да крсти крштено, сине, али се није досетио док је заменик био

Из кругова блиских Епархији, сазнајемо да је Патријарх најавио да ће се врло брзо још једном наћи у Канади. Његова Светост није задовољна јер „не иде како је замишљено“. Да ли је то прави разлог или се спрема ново „освећење“, овога пута можда придворне капеле у конаку,  посвећене празнику Света Три Јерарха (и у којој се на дан славе, зачудо, није овога пута служило!)? То је можда питање за надлежног епископа, јер је он лично, на Света Три Јерарха 1995, тада као наш гост у Епархији, освештао ово богослужбено место.

У сваком случају, овом необичом „освештавању освештаног“ сви се чудимо (чак и присутни) а радују се само Томићеви следбенци. Изгледа да је Његова Светост, овластивши Томића да му буде заменик, и сам, као болест, попримио од оних које је водио у Канади праксу крштавања крштених. Јер где има за њих ковертица, биће и за њега коверти.

Сведок и учесник градње манастира у Милтону
(што се прилога тиче, „да не зна левица…“)



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, после Сабора

Ознаке:, ,