Томић избрисао Светог Саву а новог владику гурнуо у безакоње

Владика Митрофан још није ни сео на трон Епархије канадске а већ се огрешио о црквене и канадске законе захваљујући Василију Томићу.

Јурећи да учврсти своју позицију у међусобном обрачуну посвађаних онтаријских свештеника који је почео пред долазак новог епископа, Томић је већ дао у штампу епархијски џепни календар за 2017. У календару је у попису епархијских свештеника и институција себи доделио улогу епископског заменика. И састав кључних епархијских институција је у календару по Томићевој вољи. На тај начин Томић мисли да је довео пред свршен чин новог епископа у намери да остане кључни играч у догађајима у Епархији.

bishop

Владика Митрофан: чека га празна каса и кућа пуна прљавог веша

У манипулацији типичној за његово понашање у последње две године, Томић је сматрао да ће улизивањем успети да се додвори Владики Митрофану. По Томићевој замисли, на првој страници џепног календара за 2017. верници у Канади више неће моћи да виде Светога Саву. Слику оснивача Српске цркве Томић је скинуо и заменио је фотографијом новога епископа. Очито је да Томић сматра да је то довољно да Владика Митрофан прогута чињеницу да су његово име и епископски положај злоупотребљени да би се наставило кршење црквених закона и закона државе Канаде.

Наиме, састав Црквеног суда онакав је каквим га је Томић потурио на потпис Патријарху у време организовања свештеничке хајке на Владику Георгија. Тада је Томић из састава Суда избацио дугогодишњег тужиоца и легално именованог епископског заменика проту Михајла Додера, магистра богословских наука, као и члана суда проту др Горана Гојковића, а уместо њих увео два сештеника са завршеном средњом школом – као тужиоца своју „десну руку“ Душана Гњатића, против којег је већ била подигнута оптужница пред Црквеним судом Епархије, и као члана послушника Драгомира Нинковића. У састав Суда је такође убацио и не тако давно рукоположеног Јована Марјанца, иако правила Српске православне цркве траже вишегодишњу свештеничку службу пре могућности да се буде именован у црквени суд.

VASILIJE%20TOMIC%20-%20FOTO%20NIKA%20JAKSIC11[1]

“Скидам и Светог Саву ако ми се прохте!”

Овим се наставља Томићево административно дивљање и флагрантно кршење црквених закона којима се безуспешно покушао супротставити и сам Патријарх. Да подсетимо, по свом првом доласку у Канаду и консултацијама са правницима, Патријарх је ставио ван снаге све одлуке које му је Томић потурио на потпис. На жалост српских верника у Канади, Томић је успео да изманипулише Патријарха и да сплеткама спречи спровођење те одлуке.

Ово се понајпре односило на састав Савета Епархије канадске. И у новом календару Томић настоји да спроведе своје: одштампао је имена његовог чувеног „крњег Савета“ у којем су именована само три цивилна лица уместо шест колико их предвиђају црквени прописи. На тај начин, Епархију пред канадским законодавством у административно-финансијском управљању фондовима и имовином представља невалидно а тиме и нелигитимно тело.

Томић очито мисли да му се све може. Самозванац са непостојећом титулом „заменика Патријарха српског“ умислио је себи да има права да избрише лик српског духовног оца и пуних осам векова српске светосавске традиције. Очито је да Томић пуно тога жели да сакрије додворањем новом епископу који још није ступио на епископски трон и оваквим својим улизивањен настоји да сакрије све оне потезе којима је потрошио до последњег цента све паре на епархијском рачуну.



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, после Сабора

Ознаке:, ,