Ратни великани српске писане речи у галерији СНА

У галерији Српске националне академије у Торонту, данас, 18. октобра, завршава се изложба „Српски писци у Великом рату“, коју је Академија организовала у оквиру својих сталних програма везаних за обележавање 100-годишњице Првог светског рата. Изложба је отворена 8. октобра. О изложби и пратећим садржајима преносимо текст из торонтских Новина.

Српска национална академија у Торонту, домаћин је ових дана, изузетно успеле и концепцијски висококвалитетно осмишљене, изложбе „Српски писцу у Великом рату“. Изложбу је осмислила Олга Красић Марјановић, виша саветница Библиотеке града Београда, којом руководи директорка Јасмина Нинков и захваљујући којима је ова изложба доспела у Торонто. Свечано отварање изложбе приређено је у четвртак, 8. октобра о. г. у Галерији СНА. Том приликом, пошто је, на умољење чланова УО, свој благослов изложби дао владика Георгије, бивши Епископ канадски, госте је поздравио председник Управног одбора СНА Жарко Брестовац, а изложбу је отворила Јасмина Нинков, док је, о самом пројекту и теми изложбе, надахнуто говорила Олга Красић Марјановић. Отварању је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Торонту, г. Спасоје Милићевић.

AKADEMIJA 2

Жарко Брестовац и Софија Шкорић представили са гошће из Београда, аутора изложбе Олгу Красић Марјановић и директорку Библиотеке града Београда Јасмину Нинков

На паноима, импресивних формата, представљене су појединачно, и биографијом и одломцима из својих дела, српске литерарне величине, чији су животи обележени учешћем у Првом светском рату. Поједини писци и сами су били жртве Великог рата, а бројни су свели своје животе у трагичним околностима. Може се слободно рећи да, овако како је изведена, ова изложба представља врхунски културни догађај у српској заједници, у Торонту, током ове године. Обзиром на заиста високи ниво презентације, којим је остварена једноставна и лака приступачност представљеном материјалу, било би веома пожељно да надлежне организације и управе организују заједничке, групне посете српских школа и фолклорних група овом културном догађају.

Током отварања Софија Шкорић, члан УО СНА, обавестила је да се овде ради о другом заједничком пројекту Српске националне академије у Торонту и Библиотеке града Београда. Претходни пројекат је био изложба под насловом „Канађани, хвала вам!“ о канадским медицинским мисијама у Србији 1914-1918 године, а која је у сарадњи са Библиотеком града Београда реализована у Београду од 2. – 16. септембра, у организацији СНА, и чији аутор је Софија Шкорић. Изложбу је у Београду отворио његова екселенција канадски амбасадор у Србији, Филип Пинингтон. Ова изложба биће постављена, током новембра, и у Галерији СНА у Торонту.

AKADEMIJA

Благослов и поздравна реч Владике Георгија

У суботу, 12 октобра о. г. у оквиру изложбе у Галерији СНА, одржана су два предавања. Прво је одржала директорка Библиотеке града Београда, Јасмина Нинков под насловом „Библиотеке Србије“. Говорећи о стању у библиотечком пословању у Србији она је истакла да Србија има високоцивилизацијску клаузулу у републичком закону према којој се не може имати општина уколико не постоји библиотека. „Закон налаже да општинско место да би било општина у Србији, мора да има: пошту, полицију и библиотеку. Тај закон“ – истакла је гђа. Нинков – „је спасао све јавне библиотеке у Србији, иначе би криза, вероватно, затворила безмало све библиотеке. Ми, библиотекари, а и сва српска јавност, инсистирамо на очувању такве нормативе. Библиотеке Србије, иначе, представљају 50 одсто културног живота Србије и они су центри културе, знања и баштине. Све остале активности чине ону другу половину.“ – нагласила је Нинков.

Исте вечери, Олга Красић Марјановић је одржала друго предавање под насловом „Бранко Ћопић у светлу стогодишњице“, где је говорила о изложби, које је она била аутор, насловљеној са „Ведрине и сете Бранка Ћопића“. Изложба је имала изузетан пријем у Републици Српској као и тренутно у Србији. Поред осврта на рад у организацији поменутог пројекта, она је укратко сагледала сву лепоту дела Бранка Ћопића, као и трагику његовог живота у коме се суочио са издајом идеала, што га је одвело бављењу сатиром, али га истовремено ставило у политичку изолацију. Изложба о Бранку Ћопићу још увек је у току у Београду, и биће постављена на предстојећем Сајму књига тако да ће моћи да је види још бројнија публика.

Око двадесетак присутних, на овим предавањима, омогућило је атмосферу вредну сећања обзиром да се сусрет, са гошћама из Београда, претворио у интерактивно дружење, разговор у коме је свачији коментар био уважен и свако је добио одговор на своје питање.

Новине Торонто



Categories: Догађаји, Књижевни

Ознаке:,