Оцена легитимног Савета Епархије канадске о стању у Епархији

На основу најновијих информација са којима је Савет тренутно суочен – да је основана прва парохија у Канади под бившим владиком Артемијем; да је рукоположен први свештеник те парохије; да је рукоположењу у Детроиту, ДАНАС 13. септембра, присуствовало преко стотину верника из Канаде; да су већ прикупљена средства за главницу („даунпејмент“) за куповину цркве ове парохије у Онтарију – Савет Епархије канадске даје ОЦЕНУ стања у Епархији канадској.

Томић - заменик Патријарха

Некадашњи цењени прота, а садашњи “заменик Патријарха” Василије Томић

ОЦЕЊУЈЕМО да је дошло до трагичних и далекосежних последица за живот Епархије канадске, узрокованих пре свега лењошћу и самобригом дела свештенства Епархије и њеног тренутног челништва предвођеног замеником Патријарха, Василијем Томићем. Ове промене у значајној мери ће угрозити и оно мало колико-толико преосталог нормалног духовног живота Епархије. Поред расколу и раније склоних ЦШО (Св. Ђорђе у Нијагари и Св. Никола (Бартон Роуд) у Хамилтону), поред значајног броја верника отишлих у рускe и грчке цркве, сада се појављује и ново жариште које је отворено легло Томићевим радом узрокованог раскола. Уочавамо да све што је радио, са сваким потезом који је вукао, заменик Василије Томић је водио ка овоме или нечем сличном, и само је издржљивост владике Георгија у вери Христовој, до сада, сачувала Епархију канадску другачијег раскола у који је Томић гурао. На свађалаштво у јавним иступима и ароганцију Томићеву, Преосвећени је одговарао покорношћу вере у Господа јединог.

Савет основано и са сигурношћу сматра да до свега овога не би дошло да је последњих месеци вођена боља брига о животу Епархије и духовном житију српских православних верника.

Изражавамо, посебно, дубоку забринутост пред сазнањем којим располажемо да су већ неке парохије Епархије, у немоћи да трпе Томићеву самовољу, дале наговештај о могућем преласку под овај „омофор“.

 САВЕТ ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ



Categories: Бела Књига, после Сабора, Саопштења

Ознаке:,

Оставите одговор