Разобличена Томићева “неутралност”

Сазнања о томе шта се стварно дешавало у сусретима Василија Томића са челницима СПЦ током његовог боравка на Сајму књига у Београду 2014. скидају Томићеву маску “неутралности” и откривају невиђено лицемерство свештеника који је деценијама обмањивао вернике широм Канаде.

Plakat_Promocija Istocnik_sajam knjiga 2014.inddПоследњег дана боравка на прошлогодишњем Сајму књига у Београду, где је промовисао монографију о Владики Георгију поводом 30 година архијерејског рада, Василије Томић се састао са Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем и протом Велибором Џомићем. На том састанку детаљно је утврђен план скидања Епископа канадског, а Томић је добио задатак да за овај чин придобије свештенство Епархије.

Ову чињеницу открио је сам Василије Томић пред најужим кругом сарадника током Патријархове посете Канади. Пред тим сазнањем пада и последња маска коју је некада угледни торонтски свештеник успевао да задржи пред верницима – она о његовој наводној неутралности у догађањима у Епархији канадској.

Према званичној Томићевој причи за јавност, коју је последњих месеци пласирао у бројним интервјуима, он је у дешавањима у Епархији био само “војник Цркве” дужан да слуша надређене. Деценијама је наводно стајао иза свог епископа и бранио га: “Ја сам 30 година залагао свој образ и свој углед, бранио га и заступао на свим могућим местима – чак до српског патријарха” (МИ магазин, Торонто, лето 2015). А у сазнању да долази комисија, тражио је “само неутралност” о чему је обавестио и Владику лично: “Уморан сам од свега, дозволи да задржим неутралност.”

20141030_Eparhija kanadska na 59 sajmu kjnjiga u BGОткривање праве истине показује да је иницијатива за скидање Владике Георгија заправо дошла од Томића, и да је она фамозна Патријархова опаска на том истом Сајму о “босанској лукавштини” била само реплика на Томићеву понуду да изручи главу свог епископа. Податак да се све то дешавало приликом промоције књиге о јубилеју Владике Георгија само потцртава лицемерје и бездушност свештеника који је са својим епископом друговао од малих ногу.

velibor-dzomic-i-amfilohije-beta

Прота Ђомић (члан инквизиторске Комисије Синода за Епархију канадску) и Митрополит Амфилохије (наредио пуч и безаконо свргавање Епископа канадског Георгија, приликом 59. Сајма књига у Београду 2014. г.)

Поред ове информације о Томићу као стварном покретачу неканонског скидања са трона Владике Георгија, извори из Митрополије црногорско-приморске сугеришу да Томићеве закулисне радње против архијереја којем се заклео на верност као Христу сежу и даље у прошлост. Иде се све до ратних деведесетих, када је Владика Георгије упоредо водио Епархију канадску и Епархију милешевску. Тада се Томић, како каже извор са Цетиња, код врха СПЦ, иза леђа свог епископа, залагао да Владика Георгије остане у Милешеви и да се не враћа у Канаду.

Tomic na bdeniju uoci Manastirskog Sabora 2015

Празнично вечерње богослужење у Милтону, субота 8.август 2015. г.

 

 

 

Очито је да је клупко Томићевих сплетки и обмана почело да се одмотава. Из кругова блиских Томићу могло се још до пре неколико дана чути да ће сва бура у Епархији канадској брзо да се стиша, да ће се верници, по народној “сваког чуда – три дана доста”, вратити у цркве. Изгледа да ће ово потцењивање верника Томића ипак скупо коштати. Тешко је поверовати да ће преостати било шта од Томићевог угледа међу верницима након што су раскринкане лажи о његовој неутралности и откривено каква је била његова права улога у гурању Епархије у хаос у којем се данас налази.

 



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, после Сабора

Ознаке:,