Епархијски Савет спречио нелегално преузимање седишта Епархије Канадске

У петак, 1. маја, захваљујући раније предузетим мерама епархијске правне службе, Савет Епархије канадске спречио је нелегално преузимање седишта Епархије канадске у Манастиру Светог Преображења у Милтону, Онтарио.

У четири сата поподне, на капији Манастира појавила се мања група свештеника Епархије предвођена Његовим Преосвештенством Епископом новограчаничко-средњезападноамеричким Г. Лонгином који је дошао у својству председника Епископског савета СПЦ у Северној и Јужној Америци. У седиште Епархије на разговор са представницима Епархијског савета са Владиком Лонгином ушао је и протојереј-ставрофор Василије Томић, новопостављени архијерејски заменик Администратора Епархије, Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја.

Представници Епархијског савета су, у разговору који је трајао двадесетак минута, изнели став да Савет Епархије који је изабран на заседању Епархијске скупштине 2014. године (са трогодишњим мандатом), без обзира на недавну одлуку Светог архијерејског синода о привременом разрешењу Епископа канадског Г. Георгија, и даље, сходно одредбама Устава СПЦ и Статута Епархије, управља имовином Епархије и врши све остале функције које су предвиђене овим актима. Такође је исказано мишљење чланова Савета да је најава именовања новог Савета, осим што је нелегална, била сасим непотребна свега две недеље пред заседање Светог архијерејског сабора који ће донети коначну одлуку поводом увида Комисије Светог архијерејског синода о стању у Епархији канадској. Тиме је, према мишљењу чланова Савета, без икаквог разлога унесен додатни немир међу вернике и свештенство Епархије.

Током истог дана став да је покушај промене Савета Епархије незаконит пренео је проти Томићу у писму и адвокат кога су чланови Савета ангажовали.

Раније у петак, на позив проте Томића у својству архијерејског заменика, одржан је у просторијама цркве Св. Ђорђа у Ватерлоу састанак свештенства источноканадског намесништва Епархије, на којем су, између осталог, свештеници обавештени о именовању новог Савета Епархије. Како сазнајемо, у састав овог нелегално проглашеног и постављеног Савета именовани су махом управници некадашњих расколничких црквено-школских општина предвођени г. Миланом Лешићем, председником ЦШО у Ватерлоу. Састанку није присуствовала трећина свештеника са истока Канаде, а један клирик је истеран са састанка.

У четвртак, 30. априла, чланови легалног Епархијског савета одржали су свој састанак поводом одлуке Светог архијерејског синода и донели закључке који су прослеђени Светом архијерејском синоду и Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју. На овај састанак позван је и прота Василије Томић али је одбио да присуствује.

И. П.



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, након Комисије пре Сабора

Ознаке: