Душко и Снежана Кнежевић: Писмо подршке за Владику Георгија канадског

О догађајима у Епархији Канадској

8. мај 2015.

Наговештај и предсказање уклањања Владике Георгија као Епископа канадског доживео сам још пре 4 године, а да тада тога нисам био свестан.  Пловећи са пријатељем на броду који је превозио ходочаснике у највећи српски манастир – Хиландар, обратио нам се један човек кад је чуо да смо из Канаде.

Athos seagulls -1     Athos seagulls -2

v_dzomicМислили смо да је монах (а заправо је био свештеник са чудном капом на глави).  Започео је критиковање Владике Георгија и рекао да би волео да дође да он среди ствари у Епархији канадској.  На наше ужаснуте погледе и очигледно неодобравање – ућутао је.  Непријатна нам је била та епизода, поготово од стране „монаха“ који се упутио на Хиландар, али јој нисмо придали нарочит значај.  Пре месец дана, следио сам се кад сам у лику проте Велибора Џомића као једног од чланова Синодске Комисије која је дошла да испита притужбе на Владику Георгија препознао незнанца са брода за Хиландар!

 

Dixie Svetosavska Akademija 2012-26Нисам се плашио да би у Епархији канадској могло доћи до преврата, иако  смо у задњих 4-5 година видели смену неколико владика СПЦ.  Некад су у новинама у Србији излазили чланци и навођена имена владика који су следећи на реду за одстрел, међу њима и име Владике Георгија.  Моја породица познаје Преосвештеног Владику Георгија већ 15 година и поштујемо га као доброг пастира, скромног човека, способног епископа и непоткупивог чувара наше православне, светосавске  вере.  Ужива нашу пуну подршку и поверење већ толико година!  Поносни смо на плодове његовог самопрегорног рада од којих су међу најзначајнијим – предивни манастир и црква у Милтону, имање на којем смо се увек радо окупљали и осећали као код куће.  Да не помињемо 37 парохија, цркве, издавачку делатност, Манастирску библиотеку, лист „Источник” и многе друге његове заслуге.

Нисам се плашио, јер сам као председник управног одбора ЦШО „Св. Арханђел Гаврило“ у Ричмонд Хилу, већ 3 године присуствовао сам Епархијским скупштинама и уверио се да већина свештеника стоји уједињено уз свога владику коме су се заклели на послушност у име Бога живога, и договара се о даљем расту и развоју Епархије канадске.  Знам, било је и неколицина свештеника из бивших расколничких цркава који се никад нису заиста и од срца ујединиле у Епархију канадску, и стално их је нешто жуљало – углавном чињеница да не могу бити самосталне газде својих парохија и црквене имовине, а без полагања рачуна било коме па ни владики коме су се заклели на послушност.

Слушао сам, пун поноса, речи његове светости, Патријарха Иринеја пре 3 године приликом његове посете Канади, у цркви Манастира Милтон и свуда где је служио (забележене за сва времена у нашим срцима, као и у Епархијском листу Источник бр. 84). То су биле речи пуне хвале и потврде великог дела владике Георгија: –  “Владику вашег Георгија, Црква је послала овде. Радује ме, као што радује целу нашу Цркву, што је све што је овде рађено урађено на најбољи начин да се сачува име наше. Тај велики подвиг и прегелаштво поднео је Владика Георгије, коме се у име целе Цркве наше захваљујемо на свему што је учинио до сада и желимо да у том смислу и даље настави…

Три Јерарха Милутин Георгије Никанор - 30 година од устоличења Владике Георгија канадскогНа прослави 30 година од устоличења Владике Георгија за првог Епископа канадског СПЦ у Хамилтону, октобра месеца 2014, чули смо искрене речи подршке и захвалности и од свештеника и од народа за сав Његов дотадашњи самопрегорни рад на њиви Господњој…!

И онда, изненада, на основу неких “притужби свештеника и неких парохијана”  које ни сам Владика Георгије није добио на увид, долази Комисија Синода СПЦ да испита ствари, а већ се шире вести да је то само формалност јер је одлука већ донета?!  Значи, стигао је ред и на владику Георгија! И јави нам се тзв. „Свештеничко Братство“ без имена и лица, да изрекне срамну осуду из сенке.  Сада им , на нашу жалост а њихову срамоту знамо и имена и лица…  Док се још нисмо повратили од шока изазваног тим изливима мржње уместо љубави и свештеничког послушања, брже боље „привремено” разрешише Владику Георгија дужности пре него су га и саслушали у Београду.  Иако ће Сабор СПЦ тек донети коначну одлуку о судбини Владике Георгија као Епископа канадског на заседању којед почиње 14 маја, већ  је био покушај да се преузме имање Манастира Милтон, већ се незаконито објављује распуштање Епархијског Савета и именују завереници као нови чланови!

Највећи шамар свима нама је изјава након Седнице завереничког свештенства 1. маја у Ватерлоу , објављена на узурпираном епархијском сајту “Источника” која гласи:  “Свештеници су показали велику одлучност да истрају на делу сведочења, У ЧЕМУ УЖИВАЈУ ПОТПУНУ ПОДРШКУ БЛАГОЧЕСТИВОГ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ НАРОДА У КАНАДИ” [sic!].

Дакле чујте:  НЕМАТЕ НАШУ ПОДРШКУ, БАШ НАПРОТИВ, СТИДИМО СЕ ВАС И ВАШИХ ПОСТУПАКА! Нисте питали народ за мишљење и подршку кад сте спремали пуч и писали гадости недостојне свештеника! Морате знати да је ово став огромне већине верника које познајемо!

 

Душко Кнежевић (председник Управног Одбора ЦШО „Св. Арханђел Гаврило“ у Ричмонд Хилу) са супругом Снежаном и породицом,

Вон, Онтарио, КанадаCategories: Бела Књига, након Комисије пре Сабора, Писма

Ознаке:,