Подсећање на рад Комисије Светог архијерејског синода (2. април 2015.)

„НИКО НИЈЕ УКРАО ПАРЕ. ПАРЕ СУ ТУ“

Комисија Светог архијерејског синода СПЦ, која је упућена у Канаду ради сагледавања стања у Епархији канадској, на захтев и инсистирање Савета епархије, суочила се са члановима Савета у четвртак 2. априла, у вечерњим сатима, у седишту Епархије у Милтону.

У петочасовној расправи, чланови Савета епархије, као и представници културних, хуманитарних и уметничких организација канадских Срба који су присуствавали састанку, изразили су подршку Епископу канадском и изнели примедбе на начин рада Комисије због којег се створила непотребна тензија још пре њеног доласка у Епархију. Истакнуто је негодовање што се све ово дешавало у време Часног поста, и наглашено да је од стране неких свештеника Епархије стварано међу свештенством и верницима уверење да је све већ унапред одлучено и да рад Комисије представља само формалност. Томе је допринела и чињеница да се Комисија није одазвала позиву Епископа канадског и Епрхијског управног одбора да се доставе притужбе на стање у Епархији или било какве пријаве због наводних недостатака у раду.

Председник Комисије Епископ рашко-призренски Г. Теодосије, који је председавао радном седницом, рекао је да ова Комисија није суд и да они само прикупљају податке за Свети архијерејски синод. Епископ западноамерички Г. Максим закључио је да тензије које су чланови Комисије уочили приликом доласка у Епархију на жалост нису спласнуле.

Члан Комисије Верослав Ђурђевић, задужен за увид у финансијско пословање Епархије, укратко је изнео своја опажања и нагласио: „Нико није украо паре. Паре су ту, али су приказане на погрешном месту.“ Рекао је да има формалних недостатака у начину вођења књиговодствених књига: „Ја сам указао на грешке и видео сам да су и благајник Неђо (Петковић) и сестра Франсоаз (Арсић), потпредседница Савета, расположени да се то исправи. Паре су ту.“

И г. Ђурђевић и секретар Комисије, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, изразили су разочарење што члановима Комисије није дозвољено да направе и понесу копије финансијских докумената које су Комисији дате на увид. То је, како су рекли, онемогућило чланове Комисије да остваре детаљнији увид у финансијско стање. Канцелар Епархије, г-ђа Милена Протић, нагласила је да се ради о њеној одлуци која је донесена након консултација са још неким правним стручњацима из области заштите приватности информације. Поред врло стриктних захтева канадског законодавства о заштити приватности, на доношење ове одлуке утицала је и чињеница да су и раније из Светог архијерејског синода до јавности долазили поверљиви епархијски документи. Правни саветници Епархије били су мишљења да се ова ситуација могла избећи да је Комисија, као што се у Канади обично ради, унапред обавестила Епархију која документа ће бити прегледана – који рачуни и из којих година – што би дало могућност одговорним лицима у Епархији да у тим документима интервенишу на начин који би заштитио приватност информације, тако да би у том случају копије могле бити изнесене из Епархије.

Чланови Савета и представници кулурних и добротворних организација Епархије посебно су нагласили члановима Комисије да су иза ове кампање стајала иста лица која већ годинама и деценијама нападају Епископа и подривају делатност Цркве у Канади. Истакли су да би било погрешно закључити да та лица представљају парохије и црквено-школске општине из којих долазе, а поготову не представљају мишљење огромне већине српских верника у Канади.

Епископ канадски Г. Георије присуствовао је само почетку и крају рада ове седнице. Нагласио је да, с обзиром да му није дозвољено да присуствује испитивању оних који се жале на стање у Епархији и његов рад, не жели да буде присутан ни овом суочавању како се његово присуство не би тумачило као притисак на оне који изражавају своје мишљење.

И. П.



Categories: Бела Књига, током Комисије, Чланци

Ознаке: