Обраћање Епископа канадског Г.Г.Георгија на саслушању у Синоду 28.априла 2015.

Dixie Svetosavska Akademija 2012-26Дошао сам данас, по вашем позиву, али не да разговарамо нити да одговарам на ваша питања. Питали сте довољно, разговарали смо, на начин на који сте ви то хтјели, по методама које сте ви установили. Овдје сам само да преузмем документ који закључује то што сте и како сте радили.

Извршили сте увид у, како сте рекли. „стање у Епархији канадској“, а сада ћемо да видимо да ли овај документ који тражим одсликава то стање или одсликава оно како сте ви радили. А о томе како сте радили, као што знате, вјерници у Канади стекли су своје мишљење и изразили га у захтјеву Савјета епархије за вашу смјену.

Подсјетићу, укратко:

Дошла је ваша Комисија и узнемирила вјернике у вријеме Часног поста, само да се подгрије атмосфера пред засједање Сабора, да опет Владика буде крив што се око њега диже прашина. А прашину сте, и то дуже времена, дизали само ви. Без иједног доказа, мимо свих протокола, као што добро знате, али као што то данас добро знају и сви вјерници у Канади. И поред тога, дато вам је на увид све што сте тражили. А ви нисте дали ништа иако сам то тражио, с правом, и ја, и тражили су чланови Савјета и тражили вјерници, да виде за шта сам ја то оптужен и шта то не ваља у њиховој Епархији. Нисте дали ништа, до дана данашњег.

Сада морате да дате то што сте „пронашли“. Па да видимо како ваш налаз стоји у односу на стварне чињенице. Зато тражим овај документ данас, и зато знам да вам је тешко да и то дате. Довели сте сами себе у немогућу позицију: ако не дате записник, још једном сте порушили све црквене и друге законе, и још једном ће свима бити јасно да је то само мучко дизање прашине без иједног доказа. Ако дате документ, тек тада ће се открити да је заиста тако.

Чланови комисије су то видјели и треба да знате: наша правна служба и чланови Савјета раде свој посао и припремају још докумената и чињеница за Сабор да поткријепе свој захтјев за вашу смјену. Већ је почео увид независног државног рачуновође у наше књиге. И то најприје, у оне документе које сте ви гледали, да се да објективан налаз шта сте ви то стварно из виђеног могли, без предрасуда, да закључите. А онда, увид у комплетне наше финансије, са нагласком на фондове и, нарочито, свијеће. За разлику од вашег увида, ми ћемо баратати конкретним бројевима. Вашем проти Џомићу дата је на увид цјелокупна документација, да гледа и копира до миле воље. Пред њим су били, у протоколу ЕУО, сви финансијски извјештаји свих ЦШО о средствима потрошеним за набавку свијећа. Али њега то није интересовало, нису га занимали бројеви, гледао је само да покупи приговоре и примједбе. А ми спремамо тачан извјештај о томе колико је која ЦШО потрошила за свијеће, па да видимо гдје су та фамозна три милиона долара о којима одавде цури у медије. Све ће бити, у долар, презентовано и Сабору и цјелокупној јавности. Све оно што сте ви, у вашем увиду, намјерно прескочили.

Не знам, брате Амфилохије, да ли Вас је комисија коју сте послали да провјерава коме смо у отаџбини упутили донације, и да ли имамо потврде да смо тај новац предали, обавијестила да из Ваше Митрополије нису дародавцима предавали потврде па да се не зна гдје су завршиле паре које су Вама из Канаде дате. Имате изјаву једног нашег дародавца – а Ви знате добро којег – да му Ваши клирици нису дали потврду за донацију од $100,000.00 коју је чеком наше Епархије Вама даривао. А знате добро да сте, опет преко наше Епархије, добили од другог дародавца – а и њега добро знате – за иконостас нове цркве у Бару $95,000.00. Донацију сте узели, а нисте рекли да иконостаса неће ни бити. За ово имамо писмене изјаве и биће јавности дате на увид, па да видимо чиије финансије треба прегледати и чије пословање истраживати.

Ви знате да имамо и свједочења особа које сте оцрнили и оптужили да су саучесници у блуду. И то ћемо све презентовати и Сабору и јавности, водећи рачуна, према канадским законима, да заштитимо идентитет тих особа. Али све ће се знати, па да видимо снагу ваших аргумената и вашег записника од 160 страна.

Да видимо шта сте то тамо урадили, осим што сте унијели немир међу вјерне, пољуљали у њима вјеру у чистоту Српске цркве и институције коју представљате, и што сте уздрмали и у вјери пољуљали чак и свештенике. Знајте да су они највећи губитници данас у Епархији, јер вјерници су видјели нечасно понашање те неколицине и страх који сте посијали у остале. И немојте се заносити идејом да ће то неко од вас, или неко кога ви већ видите на трону Епархије, моћи да среди, „за месец дана“, како рече брат Теодосије. Немојте да мислите да ће томе боље умијети да приђе било ко од мене, јер ја знам и те свештенике и тај народ. И не бојте се, неће ту бити никаке одмазде и реваншизма. Па ја за ових преко 30 година ниједном нисам свештеника ставио под забрану.

Дакле, молим да ми дате ваш завршни налаз, па да видимо сви на чему смо. Ви знате, и Епархијски савјет је то јасно рекао и вама и Сабору, да је, због захтјева Савјета, на који Савјет има право, свака ваша одлука до Сабора за њих необавезујућа. Да буде тако, побринуће се и канадски закон, па ако треба и оне институције које тај закон штите. Лично мислим да је због захтјева за вашу смјену о којем ће, будите сигурни, Сабор расправљати, и свака ваша друга одлука, везана за било коју другу епархију, спорна и необавезујућа. И најискреније вам савјетујем да поднесете оставку сами, сада, прије Сабора, па да се на миру расправља на Сабору о новом сазиву Синода. Боље тако, мирно, него са буком и прашином, дакле са методом који сте ви сами увели. Јер тако ће бити. Ја немам ту шта да изгубим, а ви, сваки од вас, размислите да ли имате шта ви да изгубите. И није ово никаква пријетња. Ово је чињеница, то ће се десити и већ се дешава.

И молим вас, немојте да ширите гласине о расколу. Нико у Канади неће ићи у раскол. Чланови Савјета који траже вашу смјену су људи који су се деценијама борили против раскола а за једниство Цркве, док су ваши поуздани свједоци управо они који су заступали раскол и рушили црквене принципе. И за то имате јасне показатеље, и то зна цијела српска јавност у Канади, а знаће и шире. Како то идемо у раскол ако тражимо да се о вашем раду изјасни Сабор? Да ли сте вас неколико једини правовјерни, а ми остали ван Цркве? Да ли сте ви изнад Сабора? И да ли је ваша амбиција и намјера да остварите неке своје циљеве претежнија од свих вјерника у Канади, од Атлантика до Пацифика, да ли сте ви, сами, без породица, важнији од толиких хиљада породица које сте узнемирили и саблазнили током Часног поста?

Дакле, дајте ми оно што сте дужни да ми дате, а о свему, о вашем статусу прије свега, а ако затреба и о мом, одлучиваће Свети архијерејски сабор. И нека то буде и званични закључак овог нашег састанка.

 

Извор: “Источник” пре преузимања од стране пучистаCategories: Бела Књига, након Комисије пре Сабора, Саопштења

Ознаке:, ,