Свештеничка Заклетва

Ја (име кандидата), који желим да примим свештенички чин, знам да је велика тајна свештенства и да су са њом спојене тешке дужности, за чије ћу извршивање морати дати одговор на Страшном суду Христа Господа, али се приклањам пред вољом Светога Духа, да Му се не бих противио.

Sveta Trojica

Света Тројице Боже наш слава Теби!

Заклињем се свемогућим Богом пред светим Јеванђељем да верујем и да ћу веровати тврдо и несумљиво у све догмате које исповеда Света Црква, чувати сва њена правила која су прописали сабори, и ни у чему нећу другчије умовати, него само онако како учи света, саборна, источна, једина православна Црква. Заклињем се да ћу по рукоположењу у свештенички чин, своју свештеничку дужност вршити часно и поштено: да ћу поверени ми народ учити закону Божјем марљиво и ревносно и да ћу се сам исто тако усавршавати у читању и разумевању Светога Писма и духа његова. Заклињем се живим Богом и божанским Духом Његовим да ћу се на сваки начин чувати порока, који савлађује вршиоца тајни свемогућег Духа: да се нећу опијати, исмејавати светињу, нити се владати непристојно, него да ћу свеколиком пристојношћу у понашању и одевању чувати важност свог чина и поглавито примером доброга и узорнога живота упућивати у побожност поверено ми стадо. Заклињем се да ћу грешнике поправљати и умудривати духом благости и чувати их саблажњивог духа овога свијета, који руши свету вјеру и побожност, а ућуткивати оне који хуле на Бога.

Најискреније обећавам да ћу чувати свој народ у  послушности и  јединству црквеном. Заричем се да ћу своме архијереју бити послушан као Христу.

Обећавам да ћу учити народ да живи у миру и упућивати га да испуњава наредбе црквених и грађанских власти, у славу Свете Тројице, Бога Јединог, Кога сви исповедамо, Кога ћу, обавезујем се, љубити срдачно и поштовати искрено. Заклињем се да ћу свеколиком усрдношћу и тачношћу обављати у својој цркви богослужење по уставу, и свете тајне с побожношћу вршити.

Заклињем се пред Богом који све види, да ово што обећавам дргачије не схватам у уму своме, него овако како изговарам устима својим.

Све ово потврђујем својом заклетвом. Нека ми свезнајући Бог буде сведок да моја обећања нису лажна, а ако су лажна, нека ми буде правични осветник Бог.

Свето Јеванђеље и Крст

По завршетку своје заклетве целивам свето Јеванђеље и крст Спаситеља мога Господа Исуса Христа.



Categories: Бела Књига, пре Комисије, Чланци

Ознаке:,

1 reply

Trackbacks

  1. О. Стефан Икономовски: Отворено писмо Патријарху Иринеју | ИСТОК ПРАВОСЛАВНИ