У катакомби “Успенија Пресвете Богородице” у Канади одслужена прва Литургија

151121_25 Света Литургија Аранђеловдан

Део парохијана катакомбног храма “Успеније Пресевете Богородице” након прве Свете Литургије на Аранђеловдан 2015. г. у Брамптону (Торонто), Канада

У прва три века хришћанства владао је велики прогон хришћана од незнабожачких царева. Крв светих мученика Христових се потоцима лила. Ипак у тој крви она није потонула него се на њој разрасла по читавој васељени. Крв мученика постала је семе нових хришћана. И у наше време Господ чини слично чудо – кроз прогон Владике Артемија и његовог монаштва Господ учвршћује темеље светосавске Цркве. Тада прогон до проливање крви, сада рашчињења, протеривања, увреде и клевете. Жртвовали су се мученици за Цркву тада, жртвује се за Цркву Владика Артемије и његово монаштво сада. Без жртве нема ничег великог. Тако је било и тако ће остати до скончанија вјека. Прогон је амбијент у коме Црква Божија пребива и јача.

Владика Артемије

Правоверни Христов Владика – Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Д-р АРТЕМИЈЕ (Радосављевић)

Славна српска светосавска Црква је кроз минули комунистички период претпела жесток прогон. Комунисти су Цркву нападали видљиво – отвореним физичким прогоном и пропагандом, и невидљиво – инфилтрирањем лажних епископа и свештеника у клир црквени. Наши дани су били зацртани као црни дани њеног потпуног урушења. Последњи чин тог демонског пројекта припао је епископима – екуменистима, њеним највећим унутрашњим непријатељима. Но, човек снује а Бог одлучује.

Својеврсна „олуја“ у којој су, против архипастира Христовог и његовог монаштва, здружено наступили Рим, Лондон, Брисел, Београд, Приштина и, авај, Београдска патријаршија, учинила је само да се семе Праве Вере и светоотачког предања, светосавско семе, развеје по целој српској земљи и шире, да пусти корење и плодове Богу донесе – катакомбе епархије у егзилу. У њима ће Бог сачувати оно што је у Србина најдрагоценије – Праву Веру. Зато су катакомбе епархије у егзилу скривнице Праве Вере недоступне духовним разбојницима – екуменистима, чувари светосавља, благовесници милости Божије према нашем крстоносном српском народу, плодови молитава Светога Саве и осталих светитеља из рода нашег, бедем српства. До сада нам је Бог, преко добрих људи, српских домаћина, подигао 28 катакомби. Најмлађа катакомба епархије у егзилу је катакомба посвећена Успенију Пресвете Богородице и налази се у Торонту (Канада).

151121_03 Света Литургија Аранђеловдан

На почетку Литургије на Аранђеловдан 2015. г…

На Аранђеловдан, 8/21. новембра, у Успенској катакомби одслужена је прва Света Литургија. Литургију је служио старешина катакомбе протојереј Стефан (Икономовски). Дан раније, отац Стефан је освештао капелу и одслужио празнично вечерње. После празничне Литургије обављен је чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели славари Светог Архангела Михаила. Литургији је присуствовало тридесетак светосаваца из Торонта и околине. После Свете Литургије отац Стефан је произнео беседу која је додатно укрепила срца верних.

 

Света Литургија је у овој катакомби служена и наредног недељног дана. Том приликом се у катакомбу окупило педесетак светосаваца.

151122_28 Света Литургија 25 недеља по Духовдану    151122_49 Света Литургија 25 недеља по Духовдану

151122_69 Света Литургија 25 недеља по Духовдану

Део парохијана катакомбног храма “Успеније Пресвете Богородице” након Свете Литургије у 25. недељу по Духовдану 2015. г. у Брамптону (Торонто), Канада

Овим празничним службама започела су редовна богослужења у Успенској катакомби у Торонту – новом извору живе воде Православља и још једној потврди да је Бог са нама Србима. Ако је Бог с нама ко ће против нас? (Уп. Рим. 8, 31).

Инфо служба

Фотогалерија.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска у егзилуCategories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, после Сабора

Ознаке:, , ,