У манастиру за Васкрс нема ко да вас исповеди

„Они сада одмарају, нема ко да вас исповеди“.

Овим речима је један верник из Торонта испраћен из милтонског манастира за највећи хришћански празник, Вакрс.

Човек је постио цели пост и дошао је у десет сати ујутру да се исповеди. У конаку је затекао непознато цивилно лице које му је рекло да је служба обављена раније и да сви тренутно одмарају. На инсистирање верника да му се омогући исповест, та особа је отишла у горње одаје, да обавести неког од клирика. Вратио се након неколико минута и рекао: „Они сада одмарају, нема ко да вас исповеди. Дођите око два сата поподне!“

Игуман Василије (лево): сада може мирно да спава

Како је почела Велика недеља у милтонском манастиру – без вечерње службе за Страсни понедељак – тако се срамно и завршила на највећи празник, Васкрс. Без имало бриге и воље и за најосновније духовне потребе верника. Ускраћена је тајна исповести јер нико није сматрао да је то довољан разлог да се прекине лешкарење.

То, међутим, није све. Како сазнајемо, на Цветну недељу дошло је до скандала у манастиру: Владика Митрофан је након бучне свађе отерао игуманију и калуђера, двоје монаха које је само пре неколико месеци довео у Канаду. Како незванично сазнајемо, обоје се већ налазе у Србији, а како изгледа разлог за њихово избацивање било је што су приговорили епископу да начин на који се управља манастиром и како се у њему живи и службује не доликује манастиру.  



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, после Сабора

Ознаке:, , , , ,