Томић кува финансијске књиге

Архијерејски заменик Његове Светости Патријарха српског Василије Томић – титула којом је и данас самоокићен на званичном сајту Епархије канадске – кува финансијске књиге да их прикаже новоустоличеном Епископу канадском.

У недељу, 27. новембра, одржаће се ванредна скупштина парохије Св. Архангела Гаврила у Ричмонд Хилу.

Ванредна скупштина сазвана је да би се проблематична финансијска ситуација у парохији презентирала Његовом Преосвештенству Епископу канадском Г. Митрофану који ће присуствовати скупштини. Због тога се парох у Ричмонд Хилу Василије Томић последњих дана ужурбао да припреми финансијске књиге парохије на начин који ће његово вођење ове црквене јединице представити новом епископу у добром светлу.

Са малобројном екипом оних који су му још остали одани, Томић намерава да стварни дуг ове парохије који износи нешто више од $1,300.000 прикрије и Владики Митрофану предочи цифру од око $800.000. То је очито из докумената које је Томић ставио на сајт парохије . Оно што пада у очи је да је Томић скувао књиге само за последњих шест месеци, али се чак и из тако кусог и по Томићевом рецепту припремљеног извештаја види да је парохија у озбиљним финансијским проблемима.

Шта је пуна истина о жалосном стању финансија, знају само Томић и банка.

У извештају се такође не наводи да ли су приложницима уредно издаване признанице за таксу, и ако јесу које парохије (што и ако јесу и ако нису представља прекршај према финансијским органима државе Канаде), с обзиром да је парохија у септембру 2015. захваљујући Томићу остала без черити броја.

Што се тиче варијанти за отплату дуга које је смислио Томић и јавно их износи на сајту, можда би одазив парохијана био већи да је Архијерејски заменик Патријарха српског своју заменичку плату за 17 месеци (коју је добијао поред редовне парохијске плате) уплаћивао за отплату дуга за имање своје парохије а не стављао у свој џеп – ако заиста жели да види цркву у Ричмонд Хилу. “Богатство је, браћо и сестре, велико искушење и, рекао бих, још већа казна” – како је пре 36 година писао данашњи Патријархов заменик. Изгледа да је ово заиста тако и да проклетство жудње за богатством не напушта поједине ни када је њиховој цркви најпотребније.

После свега остаје питање да ли заиста финанијски уводи у извештају Василија Томића представљају стање које је и на рачуну у банци.

Д. К.



Categories: Бела Књига, после Сабора