Легитимни Савет Епархије канадске обавестио Canada Revenue Agency о ситуацији са епархијским рачунима

Чланови легитимног, на епархијској скупштини 2014. изабраног Савета Епархије, чији мандат траје до фебруара 2017, обавестили су 26. маја Canada Revenue Agency да им је онемогућен приступ епархијским рачунима и да су тиме спречени да извршавају своје законске обавезе. Иако се легитимно изабрани чланови Савета и даље налазе на званичном списку ове агенције као лица која одговарају за епархијске фондове, они немају приступа тим фондовима и не сносе одговорност за пословање ових рачун и за стање на њима.   

Илија Ракановић - почасни доживотни подпредседник Савета Епархије канадске

Илија Ракановић – почасни доживотни подпредседник Савета Епархије канадске

Легитимно изабрани чланови Савета документовали су Canada Revenue Agency да од почетка децембра 2015. године рачунима управљају друга лица која су још од 29. априла прошле године бесправно оспоравала легитимитет постојећег Савета Епархије а од 5. јуна 2015. ушла у посед седишта Епархије. Иако су успели да се код финансијске институције код које су отворени епархијски рачуни представе као Савет Епархије и да обезбеде приступ тим рачунима, ова група предвођена Василијем Томићем о тим променама није у законском року обавестила надлежну државну агенцију код које се као одговорни и даље воде чланови легитимно изабраног Савета. Због тога су легитимни чланови Савета били приморани да овим обавештењем заштите себе од одговорности за пословање са епархијским рачунима и за стање на њима и уопште за стање са епархијским фондовима.  

Свештеници-завереници и Епископ Лонгин - 1 мај Ватерло Канада

Почетак административног дивљања Василија Томића: 1. мај 2015, Ватерло, Канада

Обавештење су поднели сви легитимно изабрани чланови Савета Епархије осим Драгана Пространа и Видослава Шестића који и даље својом имовином одговорају за имовину и фондове Епархије канадске.

Чланови легитимног Савета још једном подсећају вернике у Канади да су учинили све што је у њиховој моћи да спрече административно дивљање Василија Томића и да епархијске рачуне предају очуване и неокрњене новом епископу. Након уласка Томића у посед рачуна, легитимни чланови Савета нису више били у могућности да своју намеру остваре. До преузимања рачуна од стране Томића, на њима је легитимни Савет Епархије успео да сачува укупно 739,862.75 канадских и 10,970.52 америчких долара.

Торонто, 1. јуна 2016.  



Categories: Бела Књига, после Сабора, Саопштења

Ознаке:, ,