Ново саопштење легитимног Савета Епархије канадске

У циљу разоткривања неистина које свештеници-завереници шире последњих месеци, поједини и са поверених им амвона, легитимни Савет Епархије канадске САОПШТАВА:

1. Нигде и никада (легитимни) Савет Епархије није тражио враћање Владике Георгија на епархијски трон, нити је икада, о томе, било којом приликом, Савет расправљао. Савет се, упркос нелегитимности и неморалности целокупног поступка, помирио са одлуком Сабора СПЦ, покоравајући се првенствено одлуци Владике Георгија да то прихвати, управо стога што поштује канонску законодавност и црквено-правни поредак. Из истог разлога Савет инсистира на томе да канони и Устав СПЦ и Статут Епархије буду доследно поштовани у сврху очувања црквеног поретка како је старином утврђено, у циљу спречавања хаоса који стварају поједини пароси настојећи да, себичлуком вођени, у таквој смућености што више приграбе лично себи.

33 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 3

Део Савета Епархије са Владиком Георгијем, фебруар 2015

2. Ничим и ниједног тренутка Владика Георгије није ни покушао да утиче на рад (легитимног) Савета Епархије канадске. На против, више пута се оглушио на мање захтеве Савета за незнатним ангажовањем око одређених питања; увек уз оправдање да више није надлежан за послове у Епархији.

3. Савет Епархије канадске чврсто стоји на становишту да нелегитимни, трећи по саставу, Томићев савет (за који он, на немање чак ни легитимног броја чланова, каже „нема везе“), дакле тај „нема везе савет“, нити је надлежан, нити легалан нити легитиман, да управља имовином Епархије канадске. После насилног проваљивања у Архиву Епархије, илегалног мењања брава на канцеларијама, без званичне примопредаје, (легитимни) Савет Епархије канадске сматра да они који су то учинили не могу имати никакво морално право да било чиме уредно и правично управљају, па макар (у шта Савет изражава отворену сумњу!) ови имали и налог од Патријарха или Синода СПЦ. Ни Патријарх ни Синод немају легитимитет да било коме налажу било какво разбојништво. Такво нешто значи распуштање Цркве и као институције и као смисла Христољубља.

4. Савет Епархије потпуно је сагласан са одлуком надлежне банке да замрзне рачун Епархије до устоличења новог Епископа за Канаду. У том смислу Савет поново саветује ЦШО да своја средства, намењена разрезу, држе код себе, на својим одвојеним рачунима и не уплаћују их на било које друге Томићеве нелегитимне и нелагалне „епархијске“ рачуне. Василије Томић нема ни у ком својству овлашћења да отвара наводне епархијске рачуне. ЦШО треба да се придржавају овога да им се не би десило да, када дође нови Епископ, буду принуђени да поново уплаћују исти разрез пошто ће овај, до тада, бити потрошен у нелегитимне и илегалне Томићеве сврхе, обзиром да свештеничко завереништво не послује ни по каквом планском буџету, нити по од Скупштине Епархије одобреном трошковнику, већ како се Томићу свиди. У том смислу, Томићев „нема везе савет“ није се чак побринуо ни да изврши законске пореске обавезе према држави Канади, већ је то учинио легитимни Савет Епархије канадске иако није имао приступ банковном рачуну нити га је дирао. (Registered Charity Information return – T3010 sent in June to be received before the due date of June 30th, 2015). Информација се већ налази на сајту Canada Revenue Agency чиме је још једном потврђена легитимност Савета изабраног у 2014. Да ово није урађено Епархија би изгубила свој „черити“ статус, о чему Томићев „нема везе савет“ очито није ни водио рачуна.

VASILIJE%20TOMIC%20-%20FOTO%20NIKA%20JAKSIC11[1]

Василије Томић установио “нема везе савет”

5. Савет Епархије поново упозорава да самозвани, Томићев „нема везе савет“ не може бити сазивач редовне Скупштине Епархије и да ће таква бити и нелегална и нелигитимна, и да ни једна ЦШО нема никакве обавезе да поштује одлуке такве скупштине. Скупштину нема право да сазове ни Патријарх, ни Синод СПЦ, јер, без обзира на атрибуте „са свим правима и обавезама“ архијереја, ниједно од ових тела није надлежни архијереј. (Све то Томић зна, правдајући себе неком војничком оданошћу Цркви, и ако нигде Христос није говорио о својој војсци верних, већ је ова фраза дошла у „хришћанство“ из папинства!) Чак и у случају тумачења које даје Томић о две трећине ЦШО, очито је да он чита правила како се њему свиђа, као што и све ради како се њему свиђа, само у циљу своје медијске и друге самопропаганде. Правило каже „на захтев најмање две трећине ЦШО“, али оне захтев дају надлежном архијереју да то процесуира; који архијереј, овде, за сада, не постоји; дакле да архијереј сазове Скупштину према двотрећинском налогу, а не Томић или Администратор.

6. Верници знају, а Савет подвлачи, да Цркву не руше они који покушавају по сваку цену да се држе канона и уопште црквеног законодавства – а то је у овом случају легитимни Савет Епархије изабран 2014. године – него Цркву руше они који, као Томић, одмахују руком и изигравају каноне и одредбе црквеног законодавства. Исто тако, верници знају, а Савет понавља, да храмови, нарочито у Томићевој околини, нису опустели због Владике Георгија него због понашања појединих свештеника предвођених Томићем.

7. Савет, још једном, понавља и упућује позив Администратору Епархије, Његовој Светости Патријарху српском Иринеју, да је најједноставнији и једини легални начин разрешења садашње ситуације да се доследно испоштује одлука Администратора од 9. јуна и потврди валидност свих тела Епархије канадске у саставу какав је био пре 20. априла 2015, укључујући тадашњег архијерејског заменика и Савет Епархије са благајником.

Лично Томићу, нота на крају, поводом њему склоне, бомбастичне фразе „савјет несавјесних“: шта рећи о „савјести“ онога који је издао пријатеља после полувековног пријатељства; шта рећи о наводној савјести онога који је конципирао и својим подлим интригама (барем према белешкама Патријарха: „не бих могао рећи ни да јесте истина нити да није истина“) разорио једну узорну православну Епархију како пси не би мрцину вука? Само се можемо сетити старе народне у њеној пуној целини: „курва о чедности, лопов о поштењу.“

Остајемо у молитви, да Господ Свевишњи, ипак, нађе милост за свако посрнуће сваког скотног и за сваки грех његов, и да свакоме да заслужено место у царству Своме.

САВЕТ ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ

Торонто, 22. октобра 2015.

Извор: saveteparhijekanadske@gmail.com



Categories: Бела Књига, после Сабора, Саопштења

Ознаке:, ,