Фељтон: Паства лажним пастирима – 2. део

За шаку долара

После дужег времена, данас сам погледала текстове на сајту Епархије канадске. По ко зна који пут ме људска злоба оставља без речи. Читам и не могу да верујем колико може бити болестан људски ум.

Пише нови секретар Епархије канадске. Пише, пише и поново пише. Као у задњем броју ИСТОЧНИКА. Испунио цели број. Мора прво себе да убеди у све те његове написане речи, зато пише по ко зна који пут исте лажи. Владика Георгије је крив за ово, па за оно. На крају долазим до закључка да је Владика Георгије крив и за мој загорео ручак. Господине секретару, брзо си заборавио (ако си икад и знао) за ону хришћанску врлину, скромност- признај сваког човека бољим од себе. Ти си умислио у свом ограниченом размишљању да је народ глуп и да ће народ ћутке то да прихвати.

lazna

Лажно лице: испред олтара

Кажеш да у Епархији нема никаквих проблема ни подела. Одлично. Само ми није јасно зашто се онда уопште пише о томе.

Кажеш да постоји само једна малена групица усијаних глава која безуспешно покушава да направи проблеме. Онда не треба да се бринеш, шта ће групица наспрам хиљада ваших присталица.

Пиши, секретару, пиши и теши се. Кад улазиш у цркву склопи очи и присети се оних слика препуне цркве. Сад то можеш само склопљених очију да замишљаш. Не отварај очи док не изађеш из цркве, доживећеш непријатно изненађење, видећеш скоро празну цркву.

А сад оно најболније. Блокирани рачун. Ви сте толико пожртвовани, забринути за вернике и њихову будућност… Паре са епархијског рачуна не требају вама, ви то радите због цркве и верника. Које паре секретару? Причасте нам како је Владика Георгије испразнио рачун. За који замрзнути рачун је сад он крив? Зар тај рачун није празан? Зашто се толико борите за нешто што и не постоји?

crnogor

Право лице: под својом заставом

Вук Томић гуру-пастир проповеда издају свог Архијереја у име папизма београдског

У лажи су кратке ноге, каже се у народу, и ви нам то и доказујете из дана у дан. Можда умирујете своју савест замишљајући да су све те лажи истина. Спавате ли ноћу? Сањате ли снове? Ја сам само један мали човек а велики грешник, па није прикладно да вама, “свештеним лицима” дајем савете.

Окривисте Владику Георгија и ту малену усијану групицу за приче о мењању календара. Секретару, питај свештенике цркве у Мисисаги ко је још у мају ове године гласио после свете литургије да прелазимо на нови календар: “Славићемо Божић 25. децембра па да и ми напокон будемо ко сав свијет!”

Можда смо вас и превише поштовали па сте у свему томе постали охоли. А можда сте увек били такви, злобни, само сте се претварали. То сад више није ни важно. Важно је да сте се открили.

Стара народна изрека гласи: ”Клони се оног ко се Бога не боји а људи не стиди”. Зато смо се ми и удаљили од вас, не зато што вас се бојимо него да не прљамо душе наше вашим поганим делима и речима.

Проћи ће све ово, Православље ће опстати, не зато што смо ми или ви тако одлучили него зато што је Господња милост велика. Ми смо одлучили, ми идемо путем Истине. Истина је наша једина водиља и зато знамо да ћемо одолети свим искушењима и свим вашим лажима.

Да ли има наде за вас? Размислите да ли је та јадна шачица долара вредна свега овога. Какав одговор ћете дати на страшном суду?

Верница, Орахово-Мисисага



Categories: Бела Књига, Писма, после Сабора, Фељтон: Паства лажним пастирима

Ознаке:, ,