Освештана прва богомоља у Северној Америци под омофором владике Артемија – Сабор српских просветитеља и учитеља

Владика Артемије протосинђел Дамјан и монах Андреј 150912У Детроиту је у суботу, 12. септембра, уз учешће око 80 верника, освештан манастир Сабора Српских Просветитеља и Учитеља, прво молитвено место у Северној Америци под омофором Епископа рашко-призренског у егзилу Артемија. На бденију након освећења замонашен је о. Андреј (Дељанин) који ће своју мисију обављати из ове богомоље и помагати настојатељу манастира о. протосинђелу Дамјану (Ковачевић).

Беседа Владике Артемија изговорена на монашењу о. Андреја (прочитајте транскрипт беседе).

Фотогалерија са монашења

 

Сабор српских просветитеља и учитеља прослављен у околини Детроита 2015

Део присутних канадских Срба са светосавским Владиком Артемијем и монаштвом – 30. авг./ 13. сеп. 2015. г. Детроит, САД

Светом архијерејском литургијом на храмовној и манастирској слави Светих Српских Просветитеља и Учитеља и дан Светих Новомученика Јасеновачких, у 15. Недељу по Духовдану, 13. септембра началствовао је владика Артемије, на радост преко 150 светосаваца из Северне Америке. Поред верника из САД, молитвеном скупу присуствовало је преко стотину Срба из Канаде који су у Онтарију, на ширем простору Торонта, такође формирали своју парохију.

На литургији у недељу у свештенички чин рукоположен је досадашњи протођакон Епархије канадске Стефан Икономовски. Он ће богослужити у новооснованој парохији у Торонту и опслуживати вернике под омофором Владике Артемија у Канади.

Беседа Владике Артемија изговорена на Литургији приликом славе храма и манастира (прочитајте транскрипт  беседе).

Фотогалерија са Литургије

Отац Стефан са светосавским верницима приликом заамвоне молитве

Владика Артемије je безаконо скинут са трона Епархије рашко-призренске неканонском одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ 2010. године, која је постала мустра за прогон осталих правоверних епископа у СПЦ. Од 2010.г. до данас на сличан начин безаконо су свргнути са својих епархијских катедри Епископи Артемије, Константин, Василије, Георгије, Филарет и Јован. Медијска кућа “Блиц” најавила је Владику Никанора банатског као следећег кандидата за листу безаконо свргнутих епископа СПЦ…!?



Categories: Вести, Догађаји, Канада и САД, остатак Света, Прославе, Фељтон: Света ревност против екуменизма и папизма

Ознаке:, ,