Саопштење легитимног Савета Епархије канадске о безочним покушајима грабљења пара са епархијског рачуна

У прилогу објављујемо Саопштење легитимног и јединог легалног Савета Епархије канадске, поводом преписке између „канадског свештеничког братства“ и његовог руководства, а у поступку покушаја грабљења пара са рачуна Епархије канадске.

Овом приликом желимо и сами да укажемо на помало недопустиву уздржаност нашег, неканонски и незаконито свргнутог архијереја, Његовог Преосвештенства Владике Георгија.

Dixie Svetosavska Akademija 2012-25Као верници сматрамо да је било нужно, и још увек је неопходно, да се Владика Георгије директно и активно одупре кршењу светих Канона и црквених правила без обзира што се починиоци ових недела сакривају иза плашта Синода СПЦ и ауторитета Патријарха. Није довољно само уредно присуствовати службама  и молити се Богу. Дела вере чине човека (види Јак. 2, 14-26; Рим. 4, 1-3), баш како су дела и учинила Владику Георгија оним што је био у Епархији канадској у минулих тридесет и више година.  

Ако водећи у СПЦ —среброљубљем оболели— самовољно прокламују неканонско понашање и папистичко безакоње онда је свакоме дозвољено да ради шта хоће, али ту, тада, нема ни Православља, ни Цркве, ни човечности. То је апостасно порицање Бога, а то значи да је човек изједначен са звери.

Заједно неразуман и безуман пропадају,
и оставиће туђинцима богатство своје.

И гробови њихови куће су им до века,
станови њихови из нараштаја у нараштај.
Назваше именима својим земље своје.

И човек у части будући, не разумеде,
изједначи се са стоком неразумном и постаде јој сличан.

Овај је пут њихов саблазан њима,
и после тога устима својим хвалиће се. (Диапсалма).

Као овце стављени су у ад, смрт ће их напасати;
и ујутро ће праведни владати њима,
и помоћ њихова овештаће у аду,
из славе своје избачени бише.

Али ће Бог избавити душу моју
из руке адове, када ме прихвати. (Псалам 48, 11-16)

SvetiRevniteljiPravoslavlja

Свети Оци ревнитељи Православља – први ред: Свети Никола, Јован Златоусти, Василије Велики, Спиридон, Кирило Александријски, Григорије Богослов, Сава Српски; други ред: Максим Исповедник, Григорије Палама, Атанасије Велики, Марко Ефески, Јован Дамаскин, Јустин Ћелијски, Николај Охридски и Жички

У име Господа Исуса Христа и Његових Апостола, Пресвете Богородице Која нас непрестано молитвом покрива, као и у име Светих Отаца који су уобличили савршенство нашег деловања и молитвеног понашања осмисливши све то кроз Свете Каноне и предавши нам их у завет, таквима безаконицима се мора стати на пут и ми, и од свог свргнутог Владике Георгија, очекујемо више.

Нека је Господ Бог безаконо свргнутом Епископу канадском Георгију, светосавским Србима у Канади и свуда у свету у помоћ, сада и увек, и у векове векова. Амин.

 

 

Торонто,

Август 23, 2015,

 

СВЕШТЕНСТВУ И ВЕРНИЦИМА ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ

 

Свештеници-завереници и Епископ Лонгин - 1 мај Ватерло Канада

Свештеници-завереници и Епископ Лонгин – 1. мај 2015. г. Ватерло Канада

Савет Епархије канадске обавештен је да је међу свештеницима завереницима Епархије канадске, по налогу (?), прослеђена информација од стране протонамесника Александра Црногорца, да наводни адвокат Владике Георгија не дозвољава приступ рачуну Епархије канадске.

 

Савет јасно и отворено поручује Василију Томићу и „свештеничком братству“ Епархије канадске да је, Савет – у својству економа Епархије канадске – ангажовао адвоката да се не дозволи приступ рачуну никоме (ни самом Савету), све док „удова“ – Епархија канадска – не добије законског, легалног и легитимног „мужа“ – надлежног владику, како то прописују Свети Канони и остала црквена правила. Такође, о томе јасно говори и Статут Епархије канадске.

Иницијатори овога писма би, обзиром на своје црквено искуство, требали да знају како се то ради сходно Светим Канонима, Статуту Епархије канадске, Уставу СПЦ, као и законским прописима државе Канаде.

Подсећамо све: економ (ризничар) не да кључ од ризнице док не дође онај који једини на тај кључ има канонско и законско право; света је дужност економа и да умре али да не дозволи да се покраде скровиште – дакле рачун Епархије.

33 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 3

Владика Георгије и неколико чланова Савета Епархије канадске током 33. Епархијске Скупштине у Киченеру 6-8 фебрура 2015. г.

 

У осталом, адвокат кога је тзв. архијерејски заменик Василије Томић ангажовао у ранијим поступцима у жељи да преузме манастир, познаје име адвоката ангажованог од легалног и легитимног Савета Епархије канадске, а не од стране Владике Георгија. Владика Георгије са овим поступком и ангажованим адвокатом нема никакве везе.

 

За Савет Епархије канадске

Франсоаз Арсић

 

Извор: Источник Истине



Categories: Бела Књига, после Сабора, Саопштења

Ознаке:, ,