Срамотно понашање хамилтонских свештеника

Само осионост без граница и кратка памет могу стајати иза уклањања слике Владике Георгија из сале у Саборном храму у Хамилтону

Ретуширање историје Епархије канадске наставило се у делима свештеника Милојка Димитрића и Ђуре Самца који службују у Саборном храму Св. Оца Николаја у Хамилтону.

По њиховом наређењу из сале ове цркве уклоњена је слика Владике Георгија. Нестало је преко 30 година историје Епархије која је започела управо на овом месту јер је Владика Георгије устоличен као први Епископ канадски у овој хамилтонској цркви на Покров 1984. Захваљујући овом догађају којим почиње историја Епархије канадске, црква на Неш роуду добила је статус саборног храма.

30 година на трону Епархије канадске - Владика Георгије

Свенародно славље у црквеној сали Саборног храма Св. Оца Николаја у Хамилтону: 30 година на трону Епархије канадске – Владика Георгије

Све то није сметало двојици свештенослужитеља да уклоне слику Владике, као симбол досадашње историје ове цркве и целе Епархије. И овим потезом, као и целокупним својим понашањем последњих месеци, Милојко Димитрић и Ђуро Самац показали су личну осионост и кратку памет типичну за оне који мисле да историја почиње с њима.

Многи верници, нарочито старији учесници у богатој историји ове заједнице коју су формирали Ђујићеви борци приспели из логора Европе након Другог светског рата, озлојеђени су овим поступком. “Комунистички манир, избрисати све што је раније постојало”, најчешћи је коментар који се могао чути ових дана у атмосфери све већег незадовољства свештеницима: “Њих двојица дошли су на готово и никада им није доста. Сада мењају историју наше цркве, откуда им право да то раде”, питају се верници у Хамилтону.

Три Јерарха Милутин Георгије Никанор - 30 година од устоличења Владике Георгија канадског

Три Јерарха Милутин Георгије Никанор – 30 година од устоличења Владике Георгија канадског (Саборни храм Светог Оца Николаја у Хамилтону, 12. октобар 2014. г.)

Као што смо већ раније писали, лик Владике Георгија уклоњен је са фотографија које су се појавиле на порталу Епархије канадске у извештају са манастирског сабора у Милтону 8. и 9. августа ове године. Уредник овог сајта је торонтски свештеник Милош Пурић.



Categories: Бела Књига, Вести, Канада и САД, после Сабора

Ознаке:,