Одржана 33. годишња скупштина Епархије канадске

33 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 2У Киченеру, у цркви Свете Тројице, од 6. до 8. фебруара 2015, окупили су се представници свих парохија и црквено-школских општина Епархије канадске предвођени својим архипастиром, Епископом канадским Г. Г. Георгијем, на заседању 33. годишње скупштине Епархије канадске.

Ово велико саборовање окупило је укупно 86 представника јединица Српске православне цркве у Канади – све свештенослужитеље Епархије, председнике и делегате Управних одбора ЦШО и парохија, те представнике епархијских организација.

33 Скупштина Епархије канадске - Киченер ОнтариоРад Скупштине одвијао се у пет одбора: Мисионарско-просветном, Законодавно-административном, Издавачком, Финансијском и Одбору за поздраве и резолуције. Предлози одбора разматрани су потом у пленуму да би биле донесене одлуке којима ће се епархијска тела и црквено-школске општине управљати у раду у наредном периоду.

Поред одлука оперативне природе које се односе на свакодневно пословање Епархије и њених црквених јединица у 2015. години, донесених углавном на предлог Финансијског и Законодавно-административног одбора, нарочиту пажњу изазвале су теме у Мисионарско-просветном одбору, где је, између осталог, расправљано о процесу секуларизације којем су изложена наша деца у оквиру канадског школског система. Повод за ову расправу биле су најављене промене у школским програмима у Онтарију, где Влада ове провинције покушава, без претходне консултације са родитељима, да уведе драстичне промене у области тзв. сексуалног образовања ученика, а које су узбзуркале јавност у овом делу Канаде. Овом темом позабавио се и Одбор за поздраве и резолуције постављајући питање образовања наше деце као централну тему скупштинске резолуције.

33 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 3Поздрављен је успешан рад Добротворног фонда Епархије „Свети цар Лазар“ који је у 2014. години правовремено реаговао на велику несрећу која је задесила у априлу српске земље. Преко Фонда је достављено Патријаршијском фонду „Патријарх Павле“ преко $611,000.00 за поплављена подручја у Србији и Српској. Донесена је и одлука према којој је за рад у добротворне сврхе на црквеној имовини и у салама једино овлаштена Епархија кроз свој Добротворни фонд.

Овај скуп, који представља највише законодавно тело Епархије, упутио је поздравна писма Патријарху српском Г. Г. Иринеју и архијерима Српске православне цркве, наглашавајући да у лику Патријарха српског наши верници у Канади сагледавају обједињујући стуб наше свете Цркве.

Поздравна писма упућена су и званичницима државних власти у Канади. У писму Премијеру Канаде Г. Стивену Харперу указује се на нелегалност покушаја да се од Србије одвоји Косово и Метохија, „духовна колевка хришћанства свих православних у југоисточној Европи“, и упозорава се први човек Канаде: „Држимо да оно што не можемо, и не смемо, дозволити у нашој кући, не можемо и не смемо чинити ни у туђим кућама“. У обраћању Г. Харперу такође се са забринутошћу указује на ерозију традиционалних и породичних вредности у Канади. „Скренули сте нам пажњу на себе пре више година Вашим здравим осећајем људских вреднота; фамилије на првом месту. Вреднујући Ваш труд на очувању тих вреднота, већина нас, канадских грађана, указала Вам је поверење“, подсећа се у писму.

Ваља на крају, као и увек на скупштинским саборовањима у Епархији канадској, нагластити богослужбену димензију овог скупа. Од Призива Светога Духа, којим је у петак, 6. фебруара, у подне, почео рад Скупштине, преко вечерњих и бденија па до Светих архијерјских литургија у прекрасном Светотројичном храму у Киченеру, верници су могли да осете сву лепоту традиционалног православног богослужења о чијем се очувању у овој Епархији нарочито води рачуна. То је најбоље могло да се види на Светој и свечаној архијерејској литургији којим је окончан тродневни рад Скупштине, у недељу, када су уз свог архијереја, у храму препуном верника и уз одговарање хора „Роман Мелод“ киченерске цркве, служили сви свештеници Епархије.

33 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 6  33 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 933 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 5  33 Скупштина Епархије канадске - Киченер Онтарио 8

Резолуција 33. Скупштине Српске Православне Епархије Канадске

1.Ми,свештенство, председници и делегати свих црквених општина широм Богохраниме Епархије канадске, као и руковође и чланови епархијских подручних тела, окупљени на 33. скупштини Епархије канадске, предвођени својим архијерејем, Епископом канадским Г. Г. Георгијем, у црквеној заједници Свете Тројице у Киченеру, од 6. до 8. фебруара 2015, упућујемо искрене синовске поздраве Његовој Светости Патријарху српском Г. Г. Иринеју и свим архијерејима Српске православне цркве.

2. Сабрани смо у црквеном јединству које је оличено у Епископу нашем, мудром и непоколебљивом ахипастиру у Канади већ пуних 30 година, чијом је бригом и трудом једна необрађена њива претворена у узоран рукосад Господњи. Деца Светога Саве сабирају се данас овде у десетинама српских храмова и колико год географски далеко једни од других, у духу Господњем једна су целина.

3. Представљујући пуноту Цркве Христове на овим просторима, обраћамо се у овим критичним временима свим верницима, с позивом да буду свесни свога назначења: “Ви сте свјетлост свијету” (Мт. 5, 14). Господ нас позива на будност и стражење. Отуда и наша обавеза да дамо свој суд о ономе што се збива.

4. Дубоко смо забринути над ерозијом моралних стандарда дехристијанизованог западног света. Цивилизација која је била утемељна на јудео-хришћанским основама, одбацивши ове вредносте и погазивши Закон Божији, чини се, незаустављиво срља своме крају. Сведоци смо заиста жалосне чињенице да је Слово Божије, у неколико задњих деценија, одбачено и маргинализовано више неголи вековима до сада. Као по налогу неке невидљиве, а толико уочљиве силе, једна за другом заповест Божија се гази а на њихово место се постављају нови стандарди супротни вољи Божијој.

Зато је дужност сваког истинског хришћанина да стане у одбрану хришћанских норми. Ваистину је дошло време сведочења; не само речју него још више делима. Јер ако со нашега сведочења обљутави, ако наша реч умукне, ко ће још стати и опстати.

5. У овом контексту најодлучније осуђујемо насртај на дечије душе кроз насилно и недемократско наметање новог школског програма у провинцији Онтарио. Насупрот вољи већине родитеља, и мимо свих демократских стандарда, мења се наставни план и програм који треба да буде по мери интересних група а не велике већине грађана ове провинције.

Човек је створен по лику – образу Господњем и образовање је вазда имало за циљ да у младим бићима васпоставља – образује лик Божији. Ово што се намерава чинити истискује Бога из дечијих душа и утискује у њих демонску образину.

6. Позивамо зато, по ко зна који пут, млађе генерације у Епархији канадској, оне који су у овим смутним годинама препознали светосавски пут као свој и ступили са радошћу својом несигурном ногом на стазу који њихови родитељи и прародитељи запустише, да пут тај крче и даље за потомке своје. И сами сте сведоци да дечицу вашу у пуним храмовима српским широм Канаде украшава образ Господњи. Нека сјај тих милих лица буде пример исписницима вашим у Отаџбини, где духовна и материјална пустош олакшавају приступ демонској сили новом поколењу српском.

7. Све оне којима је благодат родитељства од Господа дата, позивамо да заблагодаре истинском духовном бригом за чеда своја. Приводите децу у храмове наше, укључите их у рад хорова, школа, фолклорних група, како би се душе њихове оплемениле, а таленти оплодили.

8. Од свештеника наших тражимо да буду дорасли овом позиву, да се као истински пастири свога стада препознају. Пастири се морају подсетити да ће пред Господа стати и да ће Праведни Судија из руку пастиревих тражити душе које им је, милошћу својом, у бригу поверио.

Све што свештеник говори, и са црквеног анвона проповеда, то се најпре, и најстрожије, на њега односи.

9. Домаћинима 33. Епархијске скупштине, црквеној заједници при храму Свете Тројице у Киченеру, узоритој управо по бризи за најмлађи српски нараштај, изражавамо захвалност на љубазном гостопримству.

 

Извор: Источник



Categories: Бела Књига, пре Комисије, Саопштења