Ватикан отвара школе по Србији – нови Конкордат

Нови Конкордат потписан је у Београду 27. јуна 2014. г., а ступио на снагу 12. јануара 2015. г.

Конкордат РКцРимокатоличка црква убудуће ће у Србији моћи да оснива и води сопствене школе и високошколске установе.

Наиме, споразум којим је то питање регулисано ступио на снагу након што су га ратификовале обе уговорне стране, саопштио је данас Ватикан.

Споразум о сарадњи између Србије и „Свете Столице” у области високог образовања, потписан је у Београду 27. јуна 2014. године, а ступио на снагу 12. јануара ове године.

Споразум предвиђа сарадњу католичке цркве и државе Србије у образовању, директне контакте установа које делују у тој области као и узајамно признавање звања и јавних исправа о стеченом високом образовању, наводи се у саопштењу.

Према саопштењу Ватикана, конкретни организациони и финансијски детаљи споразума биће у наредном периоду дефинисани додатним протоколима.

Ватикан је саопштио да је Споразум ступио на снагу у складу са чланом 7. који предвиђа услове за то.

У самом споразуму пише да он ступа на снагу „на дан пријема последњег обавештења дипломатским путем о испуњености свих услова који су предвиђени унутрашњим законодавствима две стране за почетак важења овог споразума”.

Конкордат РКц Дачић - Мамберти 1 Конкордат РКц Дачић - Мамберти 2

Закон о споразуму су у јуну прошле године потписали шеф српске дипломатије Ивица Дачић и члан ватиканске курије надлежан за правосуђе, надбискуп Доминик Мамберти.

 

Извор: “Бета”, “B92”, пренео сајт “Борба за веру”



Categories: Вести, Српске земље

Ознаке:,